Δύο βασικά μέτρα που συνδέονται με την ανδρική γονιμότητα – ο αριθμός και η συγκέντρωση σπέρματος – έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, εγείροντας φόβους για μελλοντική αύξηση του πληθυσμού. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει μειώσεις στην ποιότητα του σπέρματος και σε άλλους δείκτες της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας. Οι ειδικοί με μία νέα έρευνα προειδοποιούν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων έχει πλέον μειωθεί επικίνδυνα κοντά στο όριο που καθιστά τη σύλληψη πιο δύσκολη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα απόκτησης παιδιού χωρίς ιατρική βοήθεια.

https://twitter.com/gottieboyz/status/1592625674249830400?ref_src=twsrc%5Etfw

Τα αποτελέσματα περιγράφονται λεπτομερώς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction Update.Οι ειδικοί λένε ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, το ποτό, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο και ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Οι άνδρες δεν παράγουν τόσο πολύ σπέρμα όσο πριν από δεκαετίες

Ο καθηγητής Richard Sharpe, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η τάση φαίνεται να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως, είπε ο Sharpe, «Αυτά τα ζητήματα δεν είναι πρόβλημα μόνο για ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Αποτελούν επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία τα επόμενα 50 χρόνια, καθώς όλο και λιγότεροι νέοι θα είναι γύρω για να εργαστούν και να υποστηρίξουν την αυξανόμενη διόγκωση των ηλικιωμένων».Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων δεν είναι μόνο ένας δείκτης της ανθρώπινης γονιμότητας. Είναι επίσης δείκτης της υγείας των ανδρών, με τα χαμηλά επίπεδα να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, καρκίνου των όρχεων και μειωμένη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες λένε ότι η πτώση αντανακλά μια παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με το σύγχρονο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας, με ευρείες επιπτώσεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.Από το 1973 έως το 2018, η συγκέντρωση του σπέρματος παγκοσμίως μειώθηκε περισσότερο από το μισό, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.Παρά την αρνητική τάση, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων για τους άνδρες το 2018 παρέμεινε υψηλότερος από τα επίπεδα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί φυσιολογικά.

Αν και οι λόγοι της πτώσης δεν συζητήθηκαν στο έγγραφο, οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως φθαλικές ενώσεις και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. Σχεδόν πριν από 20 χρόνια, για παράδειγμα, ο Swan και άλλοι ερευνητές δημοσίευσαν μια ανάλυση έρευνας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και της ποιότητας του σπέρματος και διαπίστωσαν ότι το 79% των μελετών έδειξαν μείωση της ποιότητας του σπέρματος μεταξύ εκείνων που εκτέθηκαν στις χημικές ουσίες. Η διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας και το άγχος μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.