Καταρχήν, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είναι ότι δεν βλέπω και εγώ τα «Breaking Bad» και «Homeland» (καλά το τελευταίο ίσως όχι). Ούτε ότι δεν πωρώνομαι με το «Game of Thrones». Ίσως όχι όπως οι maniacs που περιμένουν πως και πως για να βγει στις 12.03 το νέο επεισόδιο, ώστε να το κατεβάσουν στις 12.07, στις 01.08 να το έχουν δει και στις 01.10 να έχουν προλάβει να γράψουν την άποψή τους (ίσως και κανένα spoiler) στα social media.

Αλλά βλέπω, με τον τρόπο μου. Και τις ορέξεις μου. Και τα κέφια μου. Και είναι τέτοια αυτά που πολλές φορές μια ψυχή μου λέει «δεν βλέπεις σήριαλ εσύ»! Όμως εγώ πιστεύω ότι βλέπω. Αλλά όπως και να το κάνεις στον πλανήτη δεν υπάρχουν μόνο οι παραπάνω σειρές. Υπάρχουν πάρα πολλές – και ναι, βλέπω και από αυτές. Μάλλον πιο συχνά από το «Game of Thrones», γιατί στην τελική δεν χρειάζεται να τις κατεβάσω (όλο και κάποιο συνδρομητικό κανάλι θα τις δείχνει) και δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να τις παρακολουθήσεις.

Είναι τα original σήριαλ που έχουν φτιαχτεί βασισμένα στον αρχικό τους σκοπό: να περνάς ωραία την ώρα σου. Και όχι στο τέλος κάθε επεισοδίου να κάνεις αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι είδες. Σήριαλ για τη χαλάρωση και την ευχαρίστηση. Σήριαλ για τα μεσημέρια της Κυριακής που θέλεις να σαπίσεις.

Και μεταξύ μας τώρα, πιστεύω ότι αυτές οι σειρές είναι οι αδικημένες. Επειδή δεν σαρώνουν στα Emmy και δεν προκαλούν ρίγος στο τέλος κάθε επεισοδίου, άντε να τα πάρει το μάτι σου σε κανένα μονόστηλο – κι αν!
Για αυτό αποφάσισα να διορθώσω αυτή την αδικία και μετά από πολλά κείμενα για το «GoT», τον Walter White και τη meth του, θα επικεντρωθώ σε 5 σειρές που αξίζουν τα δικά τους 15 λεπτά δημοσιότητας.

Castle

Πρωταγωνιστούν: Nathan Fillion και Stana Katic

Κύκλος: 6ος

Υπόθεση: Ένας επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο Richard Castle, με κολλητούς τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ζητάει να πάει ως guest στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να εμπνευστεί για το επόμενο βιβλίο του. Εκεί γνωρίζει την Kate Beckett με ένα περίεργο παρελθόν και εκρηκτικές καμπύλες και κολλάει. Και φυσικά μπλέκει σε ένα κάρο αστυνομικές περιπέτειες.

Γιατί πρέπει να την δεις: Έχει γέλιο. Έχει (λίγες φορές) έντονη δράση. Έχει (ακόμα λιγότερες φορές) ανατροπές. Αλλά τσουλάει με τέτοιο τρόπο το σενάριο που η ώρα περνάει νεράκι. Άσε που βλέπεις και μερικούς original συγγραφείς, όπως ο Stephen Cannell και ο Michael Connelly σε guest εμφανίσεις.

 

Criminal Minds

Πρωταγωνιστούν: Thomas Gibson, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, Joe Mantegna, A.J. Cook, Paget Brewster (και πολλοί ακόμα)

Κύκλος: 9ος

Υπόθεση: Μια ομάδα του FBI που φτιάχνει (ψυχολογικά και μη) προφίλ για serial killers, ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα, για να λύσει περίεργες και πνιγμένες στο αίμα υποθέσεις.

Γιατί πρέπει να την δεις: Είναι σκοτεινή, πολλοί από τους δολοφόνους της σειράς είναι ανατριχιαστική, έχει ανατροπή και το σίγουρο είναι πως αν είχε κυκλοφορήσει στα nineties θα είχε προκαλέσει πανικό.

 

Two and Half Men

Πρωταγωνιστούν: Ashton Kutcher, Jon Cryer, Angus T. Jones (και φυσικά ο Charlie Sheen, γιατί εμείς αυτόν γουστάρουμε)

Κύκλος: 11ος

Υπόθεση: Αρχικά ήταν ένα ρεμάλι, πλούσιο, που έπινε και έκανε σεξ όλη την ώρα και είχε έναν αδερφό looser, με έναν ακόμα πιο looser γιο, που του κατσικώθηκαν σπίτι του και του έκαναν τη ζωή μαύρη. Το ρεμάλι πέθανε, οι looser έμειναν και σε αυτούς προστέθηκε και ένας δισεκατομμυριούχος nerd – κάτι σαν τον Mark Zuckerberg. Οι looser του κάνουν και εκείνου τη ζωή μαύρη.

Γιατί πρέπει να την δεις: Επειδή ο Charlie Shean παίζει τον εαυτό του (και τον άνδρα που θα θέλαμε να τους μοιάσουμε, αλλά δεν μπορούμε). Επειδή έχει πει επικές ατάκες σε γκόμενες (και τις αλλάζει σαν τα πουκάμισα). Επειδή η βλακεία των looser είναι τόσο μεγάλη που σε πιάνει νευρικό γέλιο. Και επειδή ο Kutcher είναι επιτέλους στο στοιχείο του – nerd!

 
και
 

 

Bones

Πρωταγωνιστούν: Emily Deschanel και David Boreanaz

Κύκλος: 9ος

Υπόθεση: Μια ανθρωπολόγος-nerd-ψυχάκι που εργάζεται στο ίδρυμα Jeffersonian συνεργάζεται με την αστυνομία και έναν πράκτορα του FBI και λύνουν περίεργες υποθέσεις. Πολλές φορές μάλιστα ξεχασμένες από τον Θεό υποθέσεις.

Γιατί πρέπει να την δεις: Επειδή συνδυάζει τη δράση με την επιστήμη και τη τεχνολογία, τη μαγκιά και το μυαλό, τον τσαμπουκά και τη γοητεία. Επειδή έχει τέτοιες ανατροπές, που μάλλον δεν το περιμένεις (έστω κι αν όλες έρχονται μετά από 10-12 επεισόδια!).

 

Lie to Me

Πρωταγωνιστούν (/σαν): Tim Roth και Keilli Williams

Κύκλος: 3 (και πολύ του ήταν)

Υπόθεση: Ένας τρελαμένος ψυχολόγος, που έχει την εταιρία Lightman Group, συνεργάζεται με την αστυνομία. Μεγάλο του πλεονέκτημα; Ότι καταλαβαίνει το λάθος από τις εκφράσεις του προσώπου. Και όταν δεν μπορεί, απλά ξεκινάει η παράνοιά του.

Γιατί πρέπει να την δεις: Καταρχήν για να σπάσεις τα νεύρα στη FOΧ που την έκοψε το 2011. Ήταν κρίμα και άδικο. Κάτι τέτοιοι χαρακτήρες, σαν του Tim Roth ως Lightman, είναι που μας πωρώνουν. Ναι, ρε φίλε, ήταν ο Gregory House της ψυχολογίας!