Ναι, το παραδεχόμαστε. Όλοι έχουμε κολλήσει με κάποια -ή κάποιες- ταινίες τις οποίες τις θεωρούμε μοναδικές, καταπληκτικές, τις καλύτερες όλων των εποχών. Και ναι, αυτές τις αγαπημένες μας ταινίες θα θέλαμε να τις ζήσουμε στη πραγματικότητα.

Μεταξύ μας τώρα, ποιος δεν έχει σκεφτεί να έχει τη δύναμη των Jedi από το «Star Wars»; Ή να ζούσε σαν τον Rick στο «Casablanca» (άντε, έστω να είχε το καφέ του!);

Ωστόσο κόλλημα με… κόλλημα διαφέρει αρκετά. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς το ονειρευτήκαμε, αλλά ορισμένοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις ταινίες στην πραγματικότητα. Και να τις κάνουν… θρησκεία!

Όχι, δεν είναι αστείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο 4 θρησκείες που έχουν γεννηθεί μέσα από διάσημες ταινίες. Τα πιστεύω των κινηματογραφικών ηρώων έγιναν πιστεύω και αρκετών ανθρώπων, με αποτέλεσμα κάποιοι να κάνουν τα πάντα να αποκτήσουν τη Δύναμη. Και φυσικά να μην παρασυρθούν από τη σκοτεινή πλευρά.

Jediism

Η έμπνευση: Φυσικά το «Star Wars».

Η αρχή: Μια παρέα φανατικών οπαδών της ταινίας αποφάσισε να δημιουργήσει τον Jediism λίγο μετά το 1977. Μάλιστα το 2008 δημιουργήθηκε και οι Εκκλησία του Jediism από τον 23χρονο Daniel Jones.  

Η πίστη: Οι Jedi ακολουθούν τις 16 Διδασκαλίες των κινηματογραφικών Jedi.

Το σύμβολο: Κυκλοφορούν φορώντας κάπες με κουκούλες (και φυσικά όλοι είναι εφοδιασμένοι με φωτόσπαθα).

Μέλη: Τα στοιχεία έδειχναν ότι το 2012 ο Jediism αριθμούσε 176.632 μέλη!

Dudeism

Η έμπνευση: Η ταινία «Big Lebowski».

Η αρχή: Ο δημοσιογράφος Oliver Benjamin ξεκίνησε τη θρησκεία το 2005, εντυπωσιασμένος από τη ζωή του Jeffrey Lebowski, που τα έκανε όλα… χαλαρά! Ναι, τον γνωστό μας The Dude!

Η πίστη: Παίρνει διάφορα στοιχεία από τις Ανατολικές φιλοσοφίες, όπως ο Ταοϊσμός και τις συνδυάζει με τις ιδέες του Lebowski.

Το σύμβολο: Αν θέλεις να κάνεις τη ζωή του Lebowski τα πράγματα είναι απλά: μπόουλινγκ και κοκτέιλ White Russian. Για το μπουρνούζι δεν βρήκα τίποτα!

Μέλη: Περίπου 150.000 μέλη.

Matrixism

Η έμπνευση: Η ταινία «Matrix» (θέλουμε να πιστεύουμε το πρώτο μέρος της τριλογίας!).

Η αρχή: Η ιστοσελίδα Geo-Cities Web δημιούργησε τη θρησκεία το 2004. Εκτός από Matrixism είναι γνωστή ανάμεσα στους πιστούς και ως Path of the One (Το μονοπάτι του Ενός).

Η πίστη: Όπως ο Morpheus στη ταινία, έτσι και οι πιστοί πιστεύουν ότι θα έρθει ο Εκλεκτός να τους σώσει από τη σημερινή ζωή τους. Ναι, αν και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν είμαστε συνδεδεμένοι με καλώδια, ωστόσο πιστεύουν ότι ο κόσμος μας είναι ψεύτικος.

Το σύμβολο: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ενθαρρύνουν τα μέλη τους να παίρνουν παραισθησιογόνα. Ναι, κάτι σαν το κόκκινο χάπι στο φιλμ!

Μέλη:  Περίπου 2.000, αν και μερικά site του Matrixism έχουν 16.000 followers.

Woodism

Η έμπνευση: Από τις cult ταινίες του Ed Wood, που τόσο ωραία μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Johnny Depp.

Η αρχή: Όλα ξεκίνησαν σαν αστείο το 1996 από τον Steve Galindo, ωστόσο το πράγμα σοβάρεψε στην πορεία από θαυμαστές του Ed Wood.

Η πίστη: Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κανόνες. Οι πιστοί βλέπουν συνεχώς τα φιλμ του Wood, προκειμένου να βρουν το νόημα στη ζωή τους. Όπως το καταλαβαίνει ο καθένας.

Το σύμβολό: Κάθε 10 Οκτωβρίου οι πιστοί κάνουν ένα μεγάλο πάρτι, όπου ντύνονται όπως οι ήρωες στις ταινίες του Wood.

Μέλη: Πάνω-κάτω 3.500.