Κι επειδή πολλές από τις μικρές ή μεγάλες επιθυμίες μας χρειάζονται στρατηγική, πίστη, επιμονή και αφοσίωση για να τις πετύχουμε, είναι σημαντικό να έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας να μη φοβάται τη «στέρηση» και την προσπάθεια.

Η Αποταμίευση εκτός από μια μέθοδο για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που μας λείπουν για να αποκτήσουμε ή να κάνουμε αυτό που θέλουμε, έχει πολλά να μας μάθει αν την βάλουμε στη ζωή μας. Μας εκπαιδεύει στην ιεράρχηση των επιθυμιών μας, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, μας ασκεί στην εγκράτεια, την προσπάθεια, την επιμονή, την υπομονή και τελικά στην επιβεβαίωση και την αυτοεκτίμηση τόσο σε κάθε βήμα της προσπάθειας, αλλά και στο τέλος, όταν ένας δύσκολος οικονομικός στόχος επιτυγχάνεται.

Η σημερινή κρίση, είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά. Να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμή μας, να επιστρέψουμε στον εαυτό μας και με τη δική μας προσπάθεια να πετύχουμε όσα θέλουμε.

 Κι αν νομίζετε ότι αυτό δεν γίνεται ή δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, σας έχουμε 5+1 tips για να αλλάξετε ζωή.

1.Αντισταθείτε στα αρνητικά συναισθήματα.

«Όλα είναι στο μυαλό μας». Το ακούμε τόσο συχνά, αλλά καμιά φορά δεν το πιστεύουμε. Όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε κακές συνήθειες, σε μια δύσκολη καθημερινότητα, ή σ’ ένα οικονομικό, επαγγελματικό ή προσωπικό αδιέξοδο, ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους και ξεχνάμε τη δύναμή μας και τη δυνατότητα που έχουμε  να κάνουμε την «αλλαγή» που ονειρευόμαστε. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολλές φορές τόσο ισχυρά ώστε μπορούν να μας παρασύρουν και να μας εγκλωβίσουν σε μια αδυναμία που μας κάνει να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Αντισταθείτε. Συνειδητοποιήστε ότι είναι μόνο μία διάθεση της στιγμής που δεν σας αγγίζει και ότι η δύναμή σας είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν σας λείπουν χρήματα, αντί να στενοχωριέστε, πιστέψτε στον εαυτό σας και ξεκινήστε αποταμίευση.

  1. Ονειρευτείτε, βάλτε στόχους, αναπτύξτε στρατηγική: Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, σας αξίζει. Τα όνειρα και οι επιθυμίες που θα βελτιώσουν τη ζωή σας, δεν απέχουν τόσο πολύ, αν τις κατονομάσετε, εστιάσετε σ’ αυτές και τις σκέφτεστε συχνά. Αν είναι μια αλλαγή καριέρας, σκεφτείτε τη νέα σας ιδιότητα, καταστρώστε το σχέδιό σας για το τί πρέπει να κάνετε, κι αν χρειάζονται χρήματα, σχεδιάστε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης.

3. Κάντε το πρώτο μικρό βήμα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η αρχή εμπεριέχει την ενέργεια της απόφασης, την πεποίθηση της νίκης και της αλλαγής στάσης. Πείτε «θα τα καταφέρω», χαμογελάστε και ξεκινήστε το πρώτο βήμα της νέας πορείας σας είτε πρόκειται για την πρώτη ημέρα της δίαιτας είτε για το πρώτο μικρό ποσό της αποταμιευτικής σας προσπάθειας.

4.Δείξτε χαρακτήρα. Αν γίνει η αρχή, είστε στο σωστό δρόμο και για να μείνετε εκεί πρέπει πάντα να θυμάστε τον αρχικό σας στόχο: να βελτιώσετε τη ζωή σας, να πετύχετε την επιθυμία σας και γι αυτό μείνετε πιστοί στο πλάνο. Μάθετε να λέτε όχι, σε πειρασμούς, στις επιθυμίες των άλλων, στα αρνητικά συναισθήματα, στην κούραση της καθημερινότητας. Πριν ξοδέψετε αντί να αποταμιεύσετε, συγκρίνετε τί αξίζει περισσότερο: ο στόχος που έχετε βάλει ή ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια;

  1. Υποστηρίξτε τον εαυτό σας και την προσπάθειά σας.  Αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει; Κάθε μέρα, που έρχεστε πιο κοντά στο στόχο σας κοιταχτείτε στον καθρέφτη με χαρά. Συγχαρείτε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που κάνει και ενισχύστε τον με κανένα καλό λόγο… σαν  να είναι ένα μικρό παιδί!
  2. Απευθυνθείτε στους ειδικούς. Κάθε αλλαγή στη ζωή μας γίνεται πιο εύκολα όταν ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών! Για να ξεκινήσετε σήμερα αποταμίευση αρκεί μόνο ένα «κλικ» στο www.apotamievo.gr όπου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το αποταμιευτικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει πολλά προγράμματα σχεδιασμένα για κάθε budget: Αποταμιευτικός Λογαριασμός «Μπορώ», ιδανικός για συστηματική αποταμίευση, ο Αποταμιευτικός Λογαριασμός «Αξίζει», για ελεύθερη αποταμίευση χωρίς δεσμεύσεις, ο ευέλικτος παιδικός Αποταμιευτικός Λογαριασμός «Προοδεύω», καθώς και τα Ασφαλιστικά Προγράμματα «Smart Plan» και «Smart Plan Junior», τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την ΝΝ αποκλειστικά για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, και είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις που παρέχουν τη δυνατότητα αποδόσεων και εγγύηση κεφαλαίου στη λήξη.