Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Μάθηση Πρωτοβουλία και Junior Achievement Greece καθώς και το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με στόχο να βοηθήσουν  τους μαθητές και τις μαθήτριες  να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη. Παράλληλα, αποβλέπουν στην καλλιέργεια  των ήπιων δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, όπως  η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και  η συνεργατικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου μία  λεπτομερής διαδικτυακή παρουσίαση της διοργάνωσης, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στους τομείς  του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και με τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, βασίζεται στο πρόγραμμα miniRACECAR, που σχεδιάζει και προσφέρει το Beaver Works Summer Institute (BWSI) του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Το πρόγραμμα miniRACECAR, το οποίο παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται στην αγγλική γλώσσα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές/τριες μέσης εκπαίδευσης χωρίς ή με ελάχιστες γνώσεις σε θέματα Προγραμματισμού και Ρομποτικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν και να συναρμολογήσουν ένα ρομποτικό αγωνιστικό όχημα, το οποίο θα μπορεί να κινείται αυτόνομα σε μία αγωνιστική πίστα με εμπόδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με τη συναρμολόγηση ενός αγωνιστικού ρομποτικού οχήματος, αν αυτό είναι εφικτό, είτε μέσω της προσομοίωσης του λογισμικού του προγράμματος του BWSI

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR του BWSI, με εξ αποστάσεως συμμετοχή υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή του σχολείου τους. Οι μαθητές/τριες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR, καθώς και ο καθηγητής τους, θα λάβουν από το BWSI ένα πιστοποιητικό συμμετοχής και ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Οι εγγραφές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Racecar Challenge θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιανουαρίου 2022. Επτά από τις ομάδες δημόσιων σχολείων που θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 θα λάβουν, κατόπιν κληρώσεως, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος.

Η νικήτρια ομάδα του Racecar Challenge, μαζί με τον καθηγητή της, θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό διαγωνισμό racecar του BWSI, το καλοκαίρι του 2022, στις εγκαταστάσεις του ΜIT, και να συμμετάσχει στην τελευταία εβδομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος του BWSI πριν από την τελική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί, επίσης, στις εγκαταστάσεις του MIT.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρουσίαση της 15ης Οκτωβρίου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εδώ