Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Viasat History «Ο δρόμος του μεταξιού» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 20:55. Στα τρία επεισόδια της σειράς παρακολουθούμε τον ιστορικό, αρχαιολόγο και παρουσιαστή, Δρ. Σαμ Ουίλις, να αποκαλύπτει πώς ο «δρόμος του μεταξιού» ήταν ο πρώτος οικουμενικός δρόμος, τόπος συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, πολιτισμών και θρησκειών. Αυτή η δίχως προηγούμενη διεπαφή διαμόρφωσε τελικά την ίδια την ανθρωπότητα. Ακολουθούμε την ιστορική αυτή διαδρομή που ξεκινά από την Ασία και φτάνει έως τη Μεσόγειο και διατρέχει την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Αραβική χερσόνησο, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο δρόμος του μεταξιού δεν διέθετε μία και μόνη διαδρομή. Ο όρος αναφέρεται περισσότερο σε ένα δίκτυο διαδρομών, το οποίων αξιοποιούσαν οι έμποροι για περισσότερα από 1.500 χρόνια, από το 130 π.Χ., στα χρόνια δηλαδή της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, μέχρι το 1453 μ.Χ., όταν και έπαψαν οι εμπορικές σχέσεις με τη Δύση. Ο δρόμος του μεταξιού εκτεινόταν κατά μήκος 6.437 χιλιομέτρων και διέσχιζε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες εκτάσεις του πλανήτη, όπως την έρημο Γκόμπι ή την οροσειρά Παμίρ.

Αρχικά, στον περίφημο δρόμο διακινούσαν μόνο ένα αγαθό, το μετάξι το οποίο ήταν περιζήτητο για τα ρούχα των Ευρωπαίων αυτοκρατόρων και των οικονομικά εύρωστων ευγενών. Στη συνέχεια, προστέθηκαν και άλλα αγαθά και πρώτες ύλες, όπως ο νεφρίτης, η πορσελάνη, το τσάι και πολλά μπαχαρικά. Σε αντάλλαγμα, μεταφέρονταν προς την Ανατολή άλογα, υφάσματα, γυαλί. Καθώς ήταν αδύνατη η συντήρησή το, συνήθως η κατάσταση του δικτύου ήταν κακή. Οι ληστείες ήταν συνηθισμένο φαινόμενο και πολύ συχνά οι έμποροι ταξίδευαν ομαδικά σε καραβάνια προκειμένου να προστατευθούν. Με την πάροδο των ετών δημιουργήθηκαν και τα πρώτα πανδοχεία κατά μήκος της διαδρομής, τα γνωστά καραβάν σεράι, που πρόσφεραν κατάλυμα και ασφάλεια στους ταξιδιώτες. Δεδομένου του μήκους της διαδρομής, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που τη διέσχιζαν απ’ άκρη σε άκρη και έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για μεσάζοντες, οι οποίοι φρόντιζαν προκειμένου τα εμπορεύματα να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Στο πρώτο επεισόδιο ο Δρ. Σαμ Ουίλις διανύει περισσότερα από 3.000 χλμ. και ακολουθεί τα βήματα των απεσταλμένων της αρχαίας Κίνας, χωρίς τους οποίους δεν θα είχε υπάρξει ποτέ ο δρόμος του μεταξιού. Μαθαίνει για τη θεά που ανακάλυψε το μετάξι, αλλά και για το γεγονός ότι τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει τις εμπορικές συναλλαγές κατά μήκος του -ούτε καν ο θάνατος. Στο δεύτερο επεισόδιο βρίσκεται στην κεντρική Ασία, στην καρδιά του δρόμου του μεταξιού, μια περιοχή που γνώρισε πολλούς κατακτητές και εκτεταμένες μετακινήσεις πληθυσμών. Στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού του, ο Δρ. Ουίλις ταξιδεύει στο νότια τμήμα του δρόμου του μεταξιού δια μέσου των ερήμων που βρίσκονταν στην επικράτεια της αρχαίας Περσίας.

«Ο δρόμος του μεταξιού» είναι η αποκαλυπτική ιστορία του εμπορικού δρόμου που άλλαξε τον κόσμο και προβάλλεται αποκλειστικά στο Viasat History από την Κυριακή 10/10 στις 20:55 και για τις δύο επόμενες Κυριακές την ίδια ώρα.