Το στοίχημα δεν είναι μια ενασχόληση της σύγχρονης εποχής, συνυφασμένο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ύπαρξη του διαδικτύου. Είναι μια συνήθεια που κρατά… αιώνες και έχει κάνει την εμφάνισή του από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα. Τώρα διαβάζετε εδώ δυνατά προγνωστικα , αλλά τότε είχαν… άλλους τρόπους!

Ο άνθρωπος άλλωστε, είναι ένα ον που αρέσκεται να προκαλεί την τύχη του, να ανεβάζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης στο αίμα του και να κυνηγά το κέρδος. Αυτό συνέβαινε από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν ο τζόγος αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Δεδομένα η άνοδος της τεχνολογίας είχε ως συνέπεια την έκρηξη του διαδικτυακού στοιχήματος, τα προγνωστικά στοιχήματος και των online τυχερών παιχνιδιών, ωστόσο όπως θα δούμε παρακάτω τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Παιχνίδια όπως το σκάκι, το τάβλι, τα ζάρια, ακόμα και οι κυνοδρομίες, ο ιππόδρομος και πολλά που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, έχουν τις… ρίζες τους βαθιά πίσω, στην αρχαιότητα.

Σύμφωνα με αναφορές από την αρχαϊκή και την κλασική εποχή οι πρόγονοι μας εμφανίζονται ως εθισμένοι σε αυτά, ενώ υπήρχαν ειδικοί χώροι στους οποίους παίζονταν παιχνίδια όπως ζάρια, οι οποίοι και θεωρούνταν παράνομοι.

Από τα πλέον δημοφιλή τυχερά παιχνίδια που συναντάμε στα αρχαία χρόνια, είναι τα ζάρια. Το πιο γνωστό σημείο στο οποίο συγκεντρώνονταν οι κυβευτές όπως ονομάζοντας, ήταν καθώς φαίνεται το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά Οδό.

Πρόκειται για ένα εύκολο σχετικά παιχνίδι για το οποίο ήταν απαραίτητα τρία ζάρια. Εφευρέτης του συγκεκριμένου παιχνιδιού φέρεται πως είναι ο ομηρικός ήρωας Παλαμήδης, ο οποίος πιθανότητα ήταν αυτός που επινόησε και την ντάμα. Τις περισσότερες φορές στηνόταν πάνω σε μια κουβέρτα και αυτός που κουβαλούσε τα ζάρια γίνονταν δύσκολα αντιληπτός.

Οι κυβευτές χρησιμοποιούσαν ένα αγγείο το οποίο ονομαζόταν κήθιον, στο οποίο έβαζαν μέσα τα ζάρια και το κουνούσαν πριν τα ρίξουν. Δεν τα έριχναν ποτέ με το χέρι, ενώ πάντα προσπαθούσαν να πετύχουν τη «ριξιά της Αφροδίτης», καθώς σε περίπτωση που τύχαιναν τη «ριξιά του σκύλου», έχαναν τα λεφτά τους.

Τυχερά παιχνίδια κατά τη Μινωική εποχή

Τα τυχερά παιχνίδια έκαναν την εμφάνισή τους και στη Μινωική εποχή, αφού πολλές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ανάκτορο της Ζάκρου, έφεραν στην επιφάνεια διαφόρων ειδών πλακίδια.

Πάνω σε αυτά, υπήρχαν χαραγμένοι γραπτοί χαρακτήρες στη μία όψη τους, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι παρόμοιο με την πόκα.

Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στους αγώνες ζώων. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν στην κατοχή τους ζώα, τα οποία εκπαίδευαν συγκεκριμένα γι’ αυτές τις μάχες. Οι κοκορομαχίες και οι αγώνες σκύλων ήταν οι πιο αγαπητοί και φαίνεται ότι συγκέντρωναν πολλά στοιχήματα.

Το τάβλι και και οι ονομασίες του κατά τους αιώνες

Ένα παιχνίδι που άλλαξε αρκετά ονόματα ανά τους αιώνες, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό μέχρι και σήμερα, είναι το τάβλι. Αρχικά ονομαζόταν τηλία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή έγινε τάμπουλα και στο Βυζάντιο ονομάστηκε τάβλιον.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή τα τυχερά παιχνίδια είχαν κερδίσει την αγάπη του κόσμου, με αποτέλεσμα να παρθούν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό τους. Μάλιστα στον Όμηρο αναφέρεται ότι πάνω στο παιχνίδι που ονομάζονταν “αστράγαλοι” ο Πάτροκλος σκότωσε τον φίλο του Κλεισώνυμο, ενώ σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλκιβιάδης έπαιζε με τους φίλους του το συγκεκριμένο παιχνίδι στη μέση του δρόμου και ζήτησε από τον οδηγό μιας άμαξας να περάσει από πάνω του, προκειμένου να μην σηκωθεί και χαλάσει το παιχνίδι. Παρόμοιες αναφορές σε αρχαία κείμενα είναι άπειρες και δείχνουν το πάθος των αρχαίων για τα τυχερά παιχνίδια.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία να τζογάρουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους σε online πλατφόρμες. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να γίνει χρήση των εφαρμογών που διαθέτουν οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες, προσφέροντας στον παίκτη μια μοναδική εμπειρία απ’ όπου και αν βρίσκεται.