1910-1930: Περίπου έναν αιώνα πριν οι Αμερικάνοι άρχιζουν να πίνουν τον καφέ τους με υψηλή δόση καφεΐνης. Αυτό τους προκαλεί εθισμό και -όπως είναι φυσικό- τους δημιουργεί νευρικότητα στη συμπεριφορά τους. Αυτό φτάνει στους κύκλους της κυβέρνησης και εκείνη αρχίζει να μηνύει όσους ξεπερνούν την προβλεπόμενη δοσολογία. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστεί η CocaCola που θα δεχθεί βαρύτατο χρημαστικό πρόστιμο.

1930-1950: Λίγα χρόνια μετά, οι λαθρέμποροι αρχίζουν να πωλούν ποτά με νοθευμένες ουσίες. Οι ”γκάνγκστερ” της εποχής ανοίγουν μπαρ, με το κράτος να τα κλείνει λίγες μέρες μετά την λειτουργία τους. Η κατάσταση αρχίζει να σοβαρεύει, με τη μεσαία κυρίως τάξη να… χαλαρώνει κάνοντας χρήση μαριχουάνας, κάτω από την υπόκρουση της “τρέντι” τζαζ μουσικής. 

1950-1970: Οι στρατιώτες πηγαίνουν στον πόλεμο έχοντας στις αποσκευές τους το ”φάρμακο” (όπως το λένε στην αγορά). 1 στους 20 Αμερικανούς έχει ήδη κάνει χρήση μαριχουάνας και τα παιδιά των λουλουδιών ακολουθούν πιστά τη μόδα. Οι επαναστάτες (με ή χωρίς εισαγωγικά) της εποχής, αρχίζουν να διαφημίζουν το λεγόμενο ”χόρτο”.

1970-1990: Η περίοδος που θα μπουν στην καθημερινότητα των Αμερικάνων πιο βαριά ναρκωτικά. από πού αλλού; Από την Λατινική Αμερική. Με γνωστότερο τον Πάμπλο Εσκομπάρ ή αλλιώς τον ”Βασιλιά της σκόνης”. Η ηρωίνη και η κοκαΐνη εισχωρούν στη ζωή των Αμερικάνων, αλλά τη μεγαλύτερη χρήση θα κάνουν και πάλι οι στρατιώτες που βρίσκονται στον πόλεμο του Βιετνάμ. O πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα και τοποθετεί τα ναρκωτικά ως το Νο 1 πρόβλημα στην Αμερικάνικη κοινωνία. Η πρώτη κυρία θα δημιουργήσει σποτάκι για την καταπολέμηση των ναρκωτικών με τίτλο: ”Όχι στα ναρκωτικά, ναι στη ζωή”.

1990: Η γενιά των 90’s βάζει στην καθημερινότητα της το Έκσταση. Στα πάρτι οι -εκστασιασμένοι- νέοι το κάνουν “must”. Έρευνες που έγιναν το 1997 δείχνουν ότι 1 στους 16 μαθητές είχαν κάνει έστω μία φορά στη ζωή τους MDMA.

2000: Η νέα χιλιετία θα μπει με τα ποσοστά της ηρωίνης να έχουν υπερδιπλασιαστεί. Κάποια άλλα έχουν γίνει χορηγούμενα και με ιατρική συνταγή πωλούνται σε φαρμακεία. Τότε είναι που δημιουργείται ένα νέο είδος ναρκωτικού ή καλύτερα αντίδοτου, η μορφίνη. Η τελευταία πωλείται και σε φαρμακεία, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει ήδη να καίει τα νευρικά κύτταρα των εθισμένων. Επιτήδειοι γιατροί δεν χάνουν την ευκαιρία που τους δίνεται και θα βγάλουν ”εύκολο” χρήμα, ώστε να τα χορηγούν.

Σήμερα: Το βασικότερο πρόβλημα που μαστίζει τις ΗΠΑ είναι η ηρωίνη, κυρίως επειδή είναι φθηνή και η αγορά της γίνεται εύκολα σε σχέση με τις άλλες ουσίες.