Το ότι έχουμε δει κατά καιρούς στην Eurovision κάνει αυτό το διαγωνισμό μια εμπειρία ετήσια ανατροφοδότησης «καλτίλας». Το περιμένεις κάθε χρόνο, το θες, το απαιτείς. Γιατί είναι μέρος του σόου, κομμάτι της ιστορίας.

Λίγο πριν από τον μεγάλο τελικό στο Μάλμε (καλή επιτυχία στο Μαρινάκι μας) και περιμένοντας τι νέο μπορεί να γράψει ιστορία με τον… εναλλακτικό τρόπο, είπαμε να θυμηθούμε μερικές από τις πιο WTF στιγμές στην ιστορία του θεσμού. Τις πιο εμβληματικές ενδεχομένως, είναι άλλωστε τόσο πολλές γενικώς…

eurovision

Αξέχαστες στιγμές καλτίλας στην Eurovision

To κομμάτι λέγεται Run Away και είναι μια συνεργασία των Sunstroke Project και της Όλια Τίρα. Ήταν η «πρόταση» της Μολδαβίας στη Eurovision του 2010.

Στην πράξη πάτωσε, 22ο βγήκε στους 27. Ο χρόνος διόρθωσε τη μέγιστη αυτή αδικία. Μέσα από αυτόν που έμεινε γνωστός ως Epic Sax Guy.

Για να καταλάβεις το μέγεθος της «καμενιάς» που προξένησε αυτό το παλικάρι στο internet, κυκλοφορεί στο YouTube 10ώρη βερσιόν του σόλο που κάνει στο τραγούδι με το σαξόφωνο.

Κι αν θεώρησες αυτό τραβηγμένο, έχει κι άλλο. 10ώρο ξανά. Αλλά με εικαστικό GIF από… Γκάνταλφ!

Ακόμα μια απόδειξη πως μερικοί καλλιτέχνες είναι πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ο Ροδόλφο Τσικιλικουάτρε κάνει τον απόλυτο χαβαλέ επί σκηνής. Μια παρωδία με στίχους που ακροβατούν ανάμεσα στη φάρσα, στη σάτιρα και στο πολιτικό σχόλιο.

Αν μας ρωτάς, το Baila El Chiki Chiki είναι ό,τι πιο καλό έστειλε η Ισπανία στη διοργάνωση. Κι ας βγήκε μόλις 16ο στη Eurovision του 2008. Δεν μετριούνται όλα με τα λούσα, με τα βραβεία. Με το «Περέα Περεά» ήταν όλα τόσο ωραία.

Πολύ πριν (2012 συγκεκριμένα) η Ρωσία γίνει αντιπαθής σε όλη την Ευρώπη (ποιος είπε πως η Eurovision είναι απολιτίκ;) είχε κλέψει καρδιές με τις περίφημες (σούπερ) γιαγιάδες που είχε στείλει στη διοργάνωση.

Με το τραγούδι Party For Everybody λίγο έλειψε να κερδίσουν, στη 2η θέση τερμάτισαν, πίσω από τη Σουηδία που είχε το γκανιάν Euphoria της Λορίν.

Στα μέρη μας ήρθαν, πώς να τους ξεχάσουμε; Τα «τέρατα» από τη Φινλανδία που τάραζαν τα χρηστά ήθη, οι Lordi έπαιξαν ροκ μπαλίτσα με το Hard Rock Hallelujah και πήραν και την πρωτιά. Η εκδίκηση του heavy metal.

Είναι τόσο κιτς, είναι τόσο κακό, τόσο έξω από το κουτί που φλερτάρει εν τέλει με το αριστούργημα! Ναι, τόσο ακραίο. Βέρκα Σερντούτσκα και Dancing Lasha Tumbai, η ουκρανική συμμετοχή του 2007 δεν θα ξεχαστεί ποτέ μα ποτέ.

Φανταζόμαστε, μόνο έτσι βγάζει νόημα, πως ο διάλογος πήγε κάπως έτσι:

Κυβέρνηση Ισραήλ: «Βρείτε μας ένα τραγούδι που δεν μπορεί να κερδίσει. Δεν έχουμε καμία όρεξη να φιλοξενήσουμε του χρόνου τη διοργάνωση».

Μουσική Επιτροπή Ισραήλ: «Μην ανησυχείτε, το έχουμε».

Και όντως το ‘χανε. Παίζει πραγματικά να είναι ό,τι χειρότερο ακούστηκε ποτέ σε Eurovision. Και θυμίζουμε έχουν ακουστεί πολλά «αίσχη».

Σίλβια Νάιτ, Ισλανδία, Congratulations το άσμα. Θα πούμε και εμείς… συγχαρητήρια. Σε όποιον είχε τόσο χιούμορ ώστε να πει «ναι αυτό θα στείλουμε».

Ακόμα παίζει σε πάρτι. Ακόμα το χορεύουνε. Και δες πότε τολμήσανε και το κάνανε πράξη οι τύποι. Στα 70s όταν ακόμα η Eurovision ήταν αποκλειστικά διαγωνισμός τραγουδιού. Τζέγκινς Χαν δεν χάν-είς ποτέ, λέμε εμείς!

Και κλείνουμε (το μάτι) με την απόλυτη καλτ ελληνική συμμετοχή. Say the magic word…