Πάνω που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα σε αυτή τη χώρα, έρχονται στιγμές που καταλαβαίνεις πόσο αθώος και αφελής έχεις υπάρξει. Δηλαδή, αλήθεια πες, φανταζόσουν ποτέ πως θα έβλεπες αστυνομικούς να κάνουν κάμπινγκ έξω από τη Βουλή πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας;

Την ιστορία αυτή οραματίστηκαν και οργάνωσαν συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ, καταγγέλλοντας έτσι τη φτωχοποίηση του κλάδου τους.

Εμείς να πούμε πως είμαστε μαζί τους στο δικαίωμα τους να διεκδικούν κάτι καλύτερο για τη δουλειά τους. Μπορεί να μας έχουν φλομώσει στο χημικό και στο δακρυγόνο σε κατά καιρούς πορείες, σε αντίστοιχες δηλαδή στιγμές διαμαρτυρίας, δεν κρατάμε όμως κακίες.

Και για να δείξουμε πόσο το εννοούμε, έχουμε να τους προτείνουμε και μερικά ακόμα μέρη να πάνε για κάμπινγκ. Τώρα που καλοκαιριάζει, είναι ό,τι πρέπει. Τώρα που το έμαθαν, θα κολλήσουν.

Γκαζάκια μόνο μην πάρουν, δεν είναι ανάγκη έστω, όλο και κάποιος θα τους πετάξει. Δεν το εγκρίνουμε, ούτε προτρέπουμε σε βία, το καταθέτουμε απλώς ως πιθανό σενάριο βάσει των όσων ρητώς και ξεκάθαρα μας έχει διδάξει το παρελθόν.

κάμπινγκ

Επανάσταση εκ των έσω

Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται πλέον σε όλη την Ελλάδα – κάπως αντιστέκεται ακόμα η Γαύδος. Πού εκείνες οι χρυσές εποχές σε Δονούσα (Κέδρος, Λιβάδι), Ανάφη (Ρούκουνας) και τα συναφή, εκεί που σκαρώνονταν οι πιο ωραίες, γνήσιες και ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ καταστάσεις.

Θεωρούμε πολύ μεγάλο λάθος αυτήν την απαγόρευση. Σε κάτι περίπτωση, ποιος επιβάλλει την τάξη; Η αστυνομία; Σωστά. Ποιος λοιπόν θα απαγορέψει στην αστυνομία να κάνει κάμπινγκ όταν θα είναι η ίδια που θα κάνει… κάμπινγκ; Κανείς. Κοίτα να δεις που η επανάσταση παίζει όντως να ξεκινήσει εκ των έσω του συστήματος.

Αστυνομικό τμήμα Κάμπινγκ Ομονοίας

Η ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά προφανώς και επηρεάζει τους αστυνομικούς, πόσο μάλλον καθώς αυτό ακριβώς καταγγέλλουν, ήτοι τη φτωχοποίηση. Μπορεί λοιπόν να μην το έχουν εύκολο να πάνε σε κάποιο νησάκι.

Κανένα πρόβλημα, η Ομόνοια είναι εκεί που είναι για να τους βοηθήσει – μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω από το Σύνταγμα που βρέθηκαν σήμερα. Με ένα μεγάλο σιντριβάνι για άφθονο νερό ώστε να χρησιμοποιούν στις δύσκολες ώρες που θα θέλουν να νιώσουν ξανά τα αγαθά του πολιτισμού. Με πολλά μαγαζιά τριγύρω για να χρησιμοποιούν τουαλέτες και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους. Και να τσιμπάνε και τίποτα, σε κόβει η λόρδα τόση ώρα έξω. ΟΚ, δεν έχει δέντρα εκεί, αλλά έχει «καβάτζες» σε σκιές, λίγο ψάξιμο θέλει, μην τα θέλουμε όλα έτοιμα.

κάμπινγκ

Η συνωνυμία και η ευκαιρία

Θα μπορούσε αυτή η κίνηση να αποτελέσει το εφαλτήριο για κάτι το μόνιμο. Για κάτι το οργανωμένο. Σε κάμπινγκ. Με την ονομασία «Αστυνομικά». Όπως δηλαδή λέγεται μια περιοχή της Ηλιούπολης. Με πολύ ωραία θέα. Ό,τι πρέπει συνεπώς για χώρο κάμπινγκ, αν και  – φοβούμαστε – δεν θα άρεσε καθόλου στους περίοικους. Αλλά και τι μπορεί να κάνουν αν δεν τους αρέσει; Θα… φωνάξουν την αστυνομία; (χαχα, γελάμε μόνοι μας με τα αστεία μας, αυτόνομοι).

Κάμπινγκ παντού

Χωρίς σύνορα, χωρίς όρια. Το κάμπινγκ, αν το γνωρίσεις, αν το αγαπήσεις, δύσκολα το αλλάζεις. Είσαι εσύ και η σκηνή σου, εσύ και το υπόστρωμά σου, οι καρεκλίτσες σου, οι λάμπες σου.

Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία από πλευράς των αστυνομικών μπορεί να εξελιχθεί σε τρόπο ζωής. Οι πραγματικοί campers γνωρίζουν πως για να το ευχαριστηθείς απαιτείται, πέρα από καλή διάθεση, και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Φανταζόμαστε το Σώμα θα προσφέρει τα απαραίτητα είδη επιβίωσης, ενώ το sleeping bag θα ανήκει στα βασικά εξαρτήματα αν κρίνουμε από τις φορές που έχουμε ακούσει τη φράση «η αστυνομία κοιμάται».