Περάσαμε δύο κολλητά τριήμερα – Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου. Κάναμε και extended Πάσχα με Πρωτομαγιά «τηλεμεταφερόμενη», μπορούσες δηλαδή να κολλήσεις και λίγες μέρες άδεια και να σε (ξε)χάσουν από τη δουλειά για κάνα 10ήμερο άνετα. Ξέρεις όμως τι; Δεν μας έφτασε, δεν σου έφτασε. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη «μαρκάρει» την επόμενη αργία: Του Αγίου Πνεύματος.

Φέτος, γιατί είναι κινητή εορτή σε περίπτωση που δεν έχεις δώσει τη δέουσα σημασία, πέφτει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. Ένα ωραιότατο τριήμερο, μια ιδανική αφορμή για προθέρμανση (με τη ζέστη που θα έχει λογικά τότε, η εν λόγω επιλογή λέξης είναι ως και προβοκατόρικη) για τις καλοκαιρινές διακοπές, τις καλές, τις μεγάλες, που θα ακολουθήσουν Ιούλιο, Αύγουστο.

Οι tour operators και γενικώς όσοι τα κοιτάνε αυτά, πλατφόρμες και επαγγελματίες της αγοράς,. έχουν ήδη να βλέπουν με νούμερα πού πάει η αγορά, τι θέλει το ελληνικό κοινό. Κάπως έτσι έχει σχηματοποιηθεί μια 5άδα νησιών που όπως πάει η φάση, θα βουλιάξουν εκείνες τις μέρες από κόσμο. Ποια είναι αυτά; Ιδού:

#1 Κύθνος

Ο Νο1 προορισμός για του Αγίου Πνεύματος (φαίνεται πως θα) είναι έκπληξη. Όχι προφανώς επειδή η Κύθνος δεν το αξίζει. Νησάρα είναι. Τίποτα δεν της λείπει, κοντινή σε απόσταση είναι (3 ώρες από τον Πειραιά και 1,5 από Λαύριο), έχει και περί τις 100 παραλίες – παρακαλώ.

Απλά δεν περιμέναμε πως θα είναι και πρώτη σε δημοτικότητα, σε ζήτηση. Κερδίζει μάλλον τον κόσμο το γεγονός πως διατηρεί το χαρακτήρα και το στιλ της, παραμένει κατά βάση ένα απλό μέρος που δεν σου ζητάει τίποτα περισσότερο από το να είσαι ο εαυτός σου.

#2 Τήνος

Το νησί που έχεις να κάνεις ένα σωρό πράγματα και άλλα… τόσα. Γεμάτο ωραίες παραλίες, γεμάτο ωραία χωριά, με πεντανόστιμο φαγητό και cool καταστάσεις.

Δένεσαι με αυτό το ευλογημένο μέρος με το που πατάς το πόδι σου εκεί. Έχει πολλά hot spots και σε όποιο σημείο κι αν βρεθείς, όλο και κάτι καινούριο θα ανακαλύψεις. Είναι ίσως το πιο ξεχωριστό Κυκλαδονήσι αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς το καταφέρνει ακριβώς, αλλά συμβαίνει. Και είναι ένας θρίαμβος.

#3 Πάρος

Είναι ήδη στο επίπεδο της Μυκόνου και της Σαντορίνης ως τουριστικός προορισμός; Αν όχι ακόμα, είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνει. Έχει όλες τις βάσεις για να το κάνει, από κάθε άποψη.  

Σειρές όπως το One Day του Netflix συντείνουν σαφώς στην προβολή του νησιού, αλλά δεν είναι δα πως το είχε και ανάγκη. Έχει αλλάξει level η Πάρος αξιοποιώντας όλα της τα προσόντα. Από τη μία χαιρόμαστε, από την άλλη φοβόμαστε μην μας γίνει και αυτή δυσπρόσιτη, ακριβοθώρητη. Πάντως το ότι είναι 3η, με τα τρέχοντα δεδομένα, σε ζήτηση από το ελληνικό κοινό για του Αγίου Πνεύματος, μας κρατάει ζωντανή την ελπίδα.

#4 Σύρος

Αρχοντική και παντοτινά γοητευτική, η Σύρος έχει αυτήν την κλάση που σπάνια συναντάς, γι’ αυτό και όταν τη βρίσκεις, σπεύδεις να την αγκαλιάσεις, να την απολαύσεις. Μόνο η Άνω Σύρος, ένα μέρος μαγικό και «Ινσταγκραμικό», αρκεί για να πεις πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι σπουδαίο.

Είναι ένα σύνολο βέβαια που βγάζει το αποτέλεσμα feel good στον αφρό και πολύς κόσμος θέλει να το ζήσει του Αγίου Πνεύματος εκ των έσω. Και ναι, η Σύρος δεν φημίζεται για τις παραλίες της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακές. Κάθε άλλο. Τώρα που το σκεφτόμαστε, υπάρχει αλήθεια κάτι άσχημο στις Κυκλάδες;

#5 Σέριφος

Ακόμα ένα νησί που ο κόσμος έχει βάλει στο μάτι για του Αγίου Πνεύματος ξεχωρίζοντας την απλότητα και τη γνησιότητα ως πόλους έλξης. Έχει σούπερ (και πολλές) παραλίες η Σέριφος, μαζί μια ενέργεια που δύσκολα περιγράφεις και ξεκάθαρα βιώνεις όσο βρίσκεσαι στα εδάφη της.

Βασικά σου ξυπνάει την αίσθηση να παρατήσεις τη μεγαλούπολη και να πας να ζήσεις μόνιμα εκεί, να βρεις την υγειά σου κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να γαληνέψει το μέσα σου.

* Πηγή φωτογραφιών: Unsplash