Το Βραβείο Ειρήνης της Στουτγκάρδης για το 2020, απονεμήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και έναν χρόνο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου, αναμένοντας την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και την απόφαση για τον αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπία, με τις συνθήκες κράτησης του να έχουν καταγγελθεί ως φυσικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αναφέρεται στο διπλωματικό σημείωμα, είναι περιορισμένος σε ένα κελί πλάτους δύο μέτρων, μήκους τριών μέτρων και ύψους 2,3 μέτρων. Έχει το δικαίωμα να ξοδεύει μόνο 15 λίρες την εβδομάδα για τηλεφωνικές κλήσεις, στυλό και χαρτί, έχει δικαίωμα 30 έως 60 λεπτών αέρα την ημέρα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, είναι πολύ αδύνατος και μπορεί να δει μόνο τους δικηγόρους του.

Η Annette Ohme-Reinicke, πρόεδρος της Die Anstifter (που παρέδωσε το βραβείο), δήλωσε ότι η σκληρή καταστολή κατά του Ασάνζ έχει στραφεί επίσης κατά της πλήρης πολιτικής ενημέρωσης για όλους.

Η Heike Hänsel, βουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke δήλωσε επίσης:

“Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το βραβείο στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος υποφέρει λόγω της πολιτικής δίωξης από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια εξ αιτίας του δημοσιογραφικού του έργου και τώρα κινδυνεύει να εκδοθεί εκεί. Αυτό το βραβείο είναι για την ερευνητική δημοσιογραφία και είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Η αναγνώριση της ειρηνευτικής και πολιτικής διάστασης του έργου του ιδρυτή των Wikileaks είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για αυτόν. Ενώ η βρετανική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τον Τζούλιαν Ασάνζ σαν κάποιον επικίνδυνο εγκληματία και τον κρατά σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, του απονέμεται αυτός ο φόρος τιμής από την Στουγκάρδη για τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Περιμένω από την γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να προσφέρουν επιτέλους πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ“.

Η παρουσίαση του Βραβείου Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Στουτγκάρδη. Με αυτό το βραβείο η οργάνωση Die Anstifter τιμά ανθρώπους και το έργο τους, οι οποίοι αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003, ενώ μερικοί από τους παλαιότερους νικητές του είναι: η οργάνωση Sea Watch, η Ασλί Ερντογάν, η Έμμα Γκονσάλες, ο Γιούρκεν Γκρέσλιν, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κ.α.