Ο τρόπος μου με βομβαρδίζει το Netflix με ντοκιμαντέρ που θέλω να βρω, είναι αντίστοιχος με ερωτήσεις 6χρονου στη μαμά του, όταν το παίρνει μαζί στη δουλειά της. Λογικά λοιπόν μέσα στον ορυμαγδό των κυκλοφοριών, που σκάνε πιο συχνά κι από τζιτζίκια μέσα στον καυσωνικό Αύγουστο, είναι να χάσω ή να δω κάπως καθυστερημένα, κάποια από τα πιο σημαντικά, ακόμη κι αν τα είχα βάλει στο πάνω ράφι της λίστας μου. Κάτι τέτοιο συνέβη με το “Jeffrey Epstein: Filthy Rich”, το οποίο και είδα αφού είχε καταλαγιάσει όλος ο δικαιολογημένος πανικός που έφερε η προβολή του.

Βλέπεις, πρόκειται για έναν πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό που έκοβε κι έραβε στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στο παρεάκι του βρίσκονταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Χάρβει Γουάϊνσταιν και πολλοί άλλοι, τη στιγμή που στα πάρτι του είχε περάσει το μισό Χόλιγουντ και βάλε λίγο ακόμη. Προφανώς μετά την καταδίκη του, όπως συμβαίνει πάντοτε, όλοι γίνανε μπουχοί και δεν ήξεραν ούτε κι είχαν ρωτήσει ποτέ για τη δράση του, αν κι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών υπήρχαν στο προσκήνιο από το 2007.

Βλέποντας το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Έπσταϊν είναι σίγουρο και δεδομένο πως θα το χρειαστείς ένα δεύτερο στομάχι, όπως και να έχει! Άλλωστε, πρόκειται για ένα ψυχολογικό πορτρέτο που δείχνει ότι το χρήμα, διοικεί, εξαγοράζει συνειδήσεις και διαλύει ζωές. Ο Έπσταιν χάρη στην οικονομική του δυνατότητα, ικανοποιούσε τις άρρωστες ορέξεις του, μετατρέποντας τις πολυτελείς βίλες του, σε τόπο μαρτυρίου, για όσες κοπέλες, προσέγγιζε. Πέραν της σεξουαλικής κακοποίησης, το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως και στο κομμάτι της σωματεμπορίας, το πιο σκοτεινό ίσως της ζωής του πολυεκατομμυριούχου.

Οι μαρτυρίες των θυμάτων είναι συγκλονιστικές, μα συγκλονιστικότερος όλων στη θέαση, είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε κάποιον να διεκδικήσει το δίκιο του, καθώς υπόκειται σε εξαντλητικές διαδικασίες χρόνων με τόνους δικογραφιών, την ώρα που δείχνει μια “ευελιξία” στη διευκόλυνση κατηγορουμένων, όπως ο Έπσταιν.

Το κίνημα metoo ωστόσο, συνάσπισε τις γυναίκες σε κάθε σημείο του πλανήτη κι έδωσε ώθηση και μεγαλύτερη δύναμη στη φωνή τους, προκειμένου να μην θαφτούν στο πέρας των χρόνων, όσα βίωσαν κι όσα θα συνεχίσουν να βιώνουν όλη τους τη ζωή, εξαιτίας ανθρώπων σαν τον Έπσταιν. Να το δεις και μετά να μιλήσεις για αυτό, να μη χαθούν στη σιωπή οι ιστορίες των θυμάτων.