Τέσσερις από τους πλέον αναγνωρίσιμους και βραβευμένους bartenders της Αθήνας μιλούν για τη δική τους νέα “νέα κανονικότητα” μετά την επιβολή του ωραρίου λειτουργίας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Εξομολογήσεις νηφάλιων barmen.

Πάνος Κανατσούλης | συνιδιοκτήτης και Head Bartender,  Mr. Fox (aka από τη Γλυφάδα με αγάπη)

“Λοιπόν έφτασε η ώρα να γράψω, τι κάνουν οι bartenders μετά τα μεσάνυχτα. Ποιος θα το περίμενε ότι θα γινόταν αυτό; Κανένας, πιστέψτε με. Μετά από σχεδόν 15 χρόνια στο χώρο της εστίασης, βιώνουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει  ως επαγγελματίες. Το κλείσιμο των μαγαζιών στις 12. Δεν θα εμβαθύνω παραπάνω αναλύοντας αν πάρθηκε η σωστή απόφαση  ή όχι. Θα πω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Η συνήθεια μας, η δική μας “καθημερινότητα” όταν κλείναμε τα μαγαζιά που δουλεύαμε ήταν να πάμε για μια μπύρα ή ένα ποτό για το “σβήσιμο” -όπως λέμε και εμείς οι bartenders στη δική μας γλώσσα. Πλέον, μείναμε χωρίς επιλογές, δυστυχώς. Οπότε καταλήξαμε στα εξής: α) θα μείνουμε στο μαγαζί και θα παρατείνουμε τις καθαριότητες σε χρόνο με μια μπύρα στο χέρι και με μεγαλύτερης ώρας κουβέντα και χαβαλέ ή β) θα γυρίσουμε σπίτι και απλά θα κάτσουμε μπροστά από τον υπολογιστή να χαζέψουμε ότι βρούμε εκείνη την ώρα σε live streaming, μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.  Παίζει να μαζευτεί η παρέα σε κάποιο σπίτι και να συνεχίσουμε εκεί με κάποια ποτά. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μας συνέβη, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με τις καταστάσεις.  Έτσι έχουν τα πράγματα, είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά και θα επιστρέψουμε στη δική μας κανονικότητα, απολαμβάνοντας το “σβήσιμο” που μας αξίζει. Μέχρι τότε, υπομονή”.

Αλέξανδρος Σουρμπάτης | Bar Manager, Casablanca Social Club (η φωνή της Θεσσαλονίκης)

“Δύσκολη περίοδος για την Θεσσαλονίκη. Περιορίστηκε το ωράριο λειτουργίας  σε μπαρ που έχουν αυλή ή ταράτσα, δηλαδή στην πλειοψηφία των μπαρ της πόλης. Αρά δεν υπάρχει η ίδια κατανάλωση σε ποτά. Ως μπάρμαν και εργαζόμενος στην εστίαση δυσκολεύτηκα να τελειώνω τη βάρδια μου στις 12. Ήταν περίεργα. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως μετά τη βάρδια. Μέχρι πρότινος, μετά τη βάρδια μας, πηγαίναμε σε μπαρ που έκλειναν αργότερα από τα δικά μας, για μια μπύρα έστω ένα σφηνάκι, για να δούμε τους γνωστούς μας που εργάζονται σε παρόμοια πόστα. Τώρα δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά. Βλέπω τον κόσμο να παίρνει μπύρες και να πηγαίνει στη Νέα Παραλία, όσο ακόμη ο καιρός το ευνοεί. Δεν το κάνουν οι συνάδελφοι μου. Προσωπικά, με δύο παιδιά, βρίσκω πολλές ευκαιρίες να επιστρέψω νωρίς στο σπίτι, να ξυπνήσω με περισσότερες ώρες ύπνου και με περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ το πρωί με εκείνα”.

 Γιώργος Γιγής | συνιδιοκτήτης του Frater & Soror (ο μαν σου στο Παγκράτι)

 

“Όπως και με την καραντίνα έτσι και τώρα με το ωράριο κλεισίματος στις 12, τα μπαρμάνια βγήκαν μια ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αλλάξουν συνήθειες. Στην αρχή πάντα είναι ωραία. Μετά έρχεται “η πείνα”. Στην καραντίνα χάσαμε το εισόδημα, τώρα χάθηκαν “τα τυχερά” που λέμε, δηλαδή τα χρήματα ή μια καινούργια γνωριμία και μια χαλαρή μπίρα σε ένα άλλο μπαρ. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για όλους εμάς που σχολάγαμε νωρίτερα και πίναμε το ποτάκι μας και μοιράζαμε καλησπέρες και καληνύχτες σε συνάδελφους. Αυτά τελείωσαν τώρα. Περίεργο, για πολλούς λάθος και όχι καλό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα μπαρμάνια. Μπήκε ξανά στο παιχνίδι το άραγμα σε σπίτι με κάβα και καλά αποστάγματα (οι επαγγελματίες του χώρου σίγουρα έχουν στα σπίτια τους). Έχει πάρει φωτιά το NBA στο Playstation και οι φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Και όχι μόνο, μιλάμε για το μέλλον της Αθήνας, της χώρας μας, της Ευρώπης και του πλανήτη. Γίναμε πολιτικοί ακτιβιστές ενώ το μόνο που μας ένοιαζε πριν είναι που θα πίναμε την μπύρα μας μετά. Ωριμάσαμε. Εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση και επιστρέφουμε νωρίτερα σπίτι και κάνουμε παρέα στα κορίτσια μας. Δεν το κάναμε πριν και δεν τις βλέπαμε παρά μόνο να κοιμούνται όταν επιστρέφαμε, ακόμη και καπάκια μετά τη δουλειά. Τώρα τα λέμε. Επιτέλους κάνουμε παρέα, περιπάτους στην Αρεοπαγίτου.

Ξυπνάμε πλέον νωρίς, πίνουμε πολλούς καφέδες, διαβάζουμε, βόλτες.

Σε πλατείες δεν πάμε γιατί είμαστε εναντίον. Δεν γίνεται να είμαστε τα θύματα του ωραρίου, να μας κλείνουν χωρίς πραγματικό λόγο και μετά να συνωστιζόμαστε στις πλατείες. Είμαστε σοβαρά άτομα. Ώριμοι ενεργοί πολίτες του ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους στην Ελλάδα. Πλέον στις μπάρες δεν κάθεται κόσμος, κάποτε μιλούσε για τα πάντα στον πελάτη που σερβίραμε. Τώρα παράγουμε, δεν μας λένε ούτε γεια και η μόνη ουσιαστική επικοινωνία είναι με το σέρβις και τους συναδέλφους. Ακόμη και στο βρώμικο που πάμε μετά το κλείσιμο γίνεται χαμός λες και είναι ξημερώματα μετά τα μπουζούκια. Εκεί κάπου λες “πάω σπίτι” και σκάει η κατάθλα. Τι κάνουμε εμείς μετά τις 12; Βόλτες με τα πόδια, άραγμα σε σπίτια, Playstation, παρέα με τα κορίτσια μας, οι ελεύθεροι πολύ σεξ με τις ελεύθερες γιατί είναι σκασμένοι όλοι. Και σοβαρές συζητήσεις για ώρες. Ξυπνάμε πλέον νωρίς, πίνουμε πολλούς καφέδες, διαβάζουμε, βόλτες. Βασικά παίζει μεγάλη φτώχια. Με αυτό το χαμένο διωράκι, χάσαμε πολλά, Και περισσότερα τα ίδια τα μαγαζιά. Έχουν μπερδευτεί τα μπαρμάνια. Ήταν απότομο. Μέσα σε μια μέρα μας γονάτισαν. Αν σχολάει ο κόσμος στις 5 και στις 7 είναι στα μπαρ και στα εστιατόρια, μια χαρά μας βολεύει όλους να κλείνουμε στις 12. Θα έχει περάσει ο κόσμος καλά, θα έχουμε κι εμείς παρέα. Τώρα όμως δεν βιώνουμε αυτό. Και ακόμη προσπαθούμε να βρούμε τι άλλα θα μπορούσαμε να κάνουμε με τη μέρα μας”.

Φάνης Χατζημανώλης | bartender, Recipe, Cocktail & Pizza Bar (το στέκι της Κηφισιάς)

“Αδελφέ μου η φάση είναι YOLO! Ήρθε ο Σεπτέμβρης και εκεί που περιμένεις να γίνει πανικός, το κουδούνι χτυπάει νωρίτερα. Βρες  μου εσύ άνθρωπο που δεν γουστάρει να είναι παραγωγικός στη δουλειά, να πίνει τις ποτάρες του, να συναναστρέφεται με φίλους και να τελειώνει τη βάρδια του στις 12. Θα μου πεις μετά  τις 12 τι; Τα πάντα! Ναι οκ, δεν έχει ανοιχτά μπαρ για να πιούμε. Και τα σπίτια μας τι τα έχουμε; Λίγοι και καλοί, ένα μπουκάλι τζιν και τη φίλη Χριστίνα να μας λέει για το πιπίνι που γνώρισε στο Γύθειο και τελικά της προέκυψε πιο μικρός από όσο  υπολόγιζε.  Από την άλλη αν  θέλω να φιδιάσω, αράζω στον καναπέ παρέα με ένα βρώμικο, ανοίγω Netflix που παίζει Lucifer 5η σεζόν και την έκανα ταράτσα.

 Κάνεις τη γυμναστική σου, τρως το πρωινό σου και βολτάρεις με φίλους στη πόλη 

Χρόνο έχω, ενέργεια έχω και με καλή παρέα παίρνω τη μηχανή και τραβάω για τη μικρή Χαμολιά να κάνουμε βραδινό μπανάκι κάτω από τα αστέρια. Βάζω και στο κινητό μουσικούλα και χορεύω με το κορίτσι στην αμμουδιά γιατί είμαι και ρομαντικός.Και για να μη με περάσεις για τύπο που τα κάνει όλα και συμφέρει, απανταχού barmen δέχτηκαν από τον κυρ-υφυπουργό πολιτικής προστασίας το αναπάντεχο δώρο του… ύπνου! Δεν πάει ο νους σου πόσο ηδονικά ολοκληρωτικό είναι να κοιμάσαι σαν φυσιολογικός άνθρωπος και να ξυπνάς πρωί. Κάνεις τη γυμναστική σου, τρως το πρωινό σου και βολτάρεις με φίλους στη πόλη με το κεφάλι ψηλά και όχι σαν το μαραμένο μαϊντανό μετά από τα ατελείωτα  χθεσινοβραδινά σφηνάκια. Ένα θα σου πω, σήμερα το πρωί πήγα λαϊκή και πήρα φραγκόσυκα! Εξομολόγηση ενός μπάρμαν με υφέρποντα κρετινισμό και μεγάλο χαμόγελο”.