Στο ημίχρονο του αγώνα L.A Rams- Dallas Cowboys προβλήθηκε το τρέιλερ της νέας ταινίας του δημιουργού των πιο εμβληματικών ταινιών και σειρών της τελευταίας δεκαετίας, του μεγάλου Σόρκιν των “The Social Network” και “The Newsroom”. Στο πολιτικό δράμα “Η Δίκη των 7 του Σικάγο” θα στοιχημάτιζα πολλά ως απόλυτο φαβορί της οσκαρικής κούρσας. Μιλάμε για πραγματικό γεγονός της αμερικανικής ιστορίας, που αρχικά θα το κυκλοφορούσε από την Paramount αλλά η πανδημική κρίση το έριξε στα χέρια του Netflix. Τραγικό αυτογκόλ από την Paramount που δεν στήριξε ούτε τον Μάρτιν Σκορσέζε με τον “Ιρλανδό”.

Ποια είναι η υπόθεση; Μια πολιτική δίκη. Επτά άτομα βρίσκονται κατηγορούμενοι στο δικαστήριο. Είμαστε στο 1969. Κατηγορούνται για συνωμοσία και υποκίνηση ταραχών εξαιτίας των αντιπολεμικών κραυγών τους εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες τους κορυφώθηκαν ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή, ακολούθησε εξέγερση και επί πέντε μέρες το Σικάγο καιγόταν.

Πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Σόρκιν υπογράφει και το σενάριο (τσάμπα μαθήματα ιστορίας) με τον συνήθη τρόπο του, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες των πρωταγωνιστών που ουσιαστικά διαδραμάτισαν ρόλο σε μια μεγαλύτερη ιστορία, εκείνη όλου το κόσμου.  Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία παραγωγής του Στίβεν Σπίλμπεργκ ήθελε να κάνει την ταινία το 2007 (πάντα βασισμένη στο σενάριο του Σόρκιν).

Είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ο Σάσα Μπάρον Κόεν στους 192.95 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας το καθόλου αμελητέο υποκριτικό του ταλέντο. Είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο ακτιβιστής Άμπι Χόφμαν. Το καστ συμπληρώνεται από τον οσκαρικό Έντι Ρέντμεϊν (Τομ Χέιντεν), τον Σεθ Ρόγκεν (Τζέρι Ρούμπιν), τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ (Ρίτσαρντ Σουλτζ) και τους σχετικά νέους στο χώρο Τζόναθαν Μέιτζορς (Μπόμπι Σιλ) και Άλεξ Σαρπ (Ρένι Ντέιβις).

Πέρα από τα ‘Οσκαρ, η σημειολογία της ημερομηνίας της πρεμιέρας λίγο πριν τις Προεδρικές Εκλογές λέει πολλά για εκείνους που ξέρουν τον Σόρκιν και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.