Μετρώντας την πρόοδο σε ποσοστά, το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδιζε ως τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων της LGBTQ+ κοινότητας στο κοινοβούλιο. Αυτό πλέον δεν ισχύει, μιας και επίσημα, το πιο queer κοινοβούλιο ανήκει στη Νέα Ζηλανδία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σαββάτου δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα, 12 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας, θα είναι μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, δηλαδή ανοιχτά gay, bisexual, transgender, λεσβίες και queer, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 7. Το ποσοστό ανέρχεται σε 9,16%, το μεγαλύτερο στον πλανήτη. Μέχρι τις εκλογές του Σαββάτου, το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο ήταν το 7% του βρατνικού κοινοβουλίου (45 από τα 650 μέλη ανήκουν ανοιχρά στην LGBTQ+ κοινότητα.

Το ζήτημα των queer μελών του κοινοβουλίου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, μιας και αναμένεται η καταμέτρηση ειδικών ψήφων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών μετά τις εκλογές. Αυτές οι ειδικές ψήφοι δεν αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ το κλίμα συμπεριληπτικότητας που χαρακτηρίζει την πολιτική εικόνα της χώρας.

Στο μεταξύ, ήδη από το 2009, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ονόμασε μια από τις έντεκα επιτροπές του «Rainbow Room”, αφιερώνοντάς τη σε θέματα που αφορούν τους gay, τις λεσβίες και τα transgender άτομα της χώρας.

Η πρωθυπυργός της χώρας Jacinda Ardern σάρωσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις εκλογές, ενώ το 2018 έγινε η πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουρχός της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε στο Pride.

Η Ardern, που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υποσχέθηκε πως θα διορθώσει όλα τα λάθη που έγιναν στην πρώτη της θητεία. Η ίδια δέχθηκε επικρίσεις κυρίως για τη δράση της απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία, και τώρα δηλώνει έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία που ακολούθησε τη νίκη της, η Άρντερν έθεσε ως προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, αλλά και οι οικονομικές ανισότητες. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έχει ήδη κερδίσει τη συμπάθεια μεγάλου μέρους των διεθνών ΜΜΕ για την προοδευτική της ατζέντα, ενώ στη διάρκεια της πανδημίας προχώρησε σε μείωση του δικού της μισθού καθώς και του μισθού κάθε μέλους του υπουργικού συμβουλίου κατά 20% σε ενδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες που πλήττονταν από την πανδημια.