Παναθηναϊκό στάδιο, Σαββόπουλος, χοροί. Το λες και τρίπτυχο κάθε επιτυχημένης ωδής στην ελληνικότητα, όταν επίσημοι, κρατικοί φορείς αναλαμβάνουν να γιορτάσουν την τέχνη του να είναι κανείς Έλληνας. Εξαίρεση στον άτυπο αυτό κανόνα δεν αποτέλεσε ούτε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που ως πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανέλαβε και να φέρει το βίντεο κλιπ της επετείου στις οθόνες μας.

Το «τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί», του Διονύση Σαββόπουλου επέλεξε για αυτό το τραγούδι η Επιτροπή, λοιπόν, γιατί αν έχεις βρει σαν κράτος τον εθνικό σου τραγουδιστή επετείων δεν τον αλλάζεις, οι σταθερές συνεργασίες πρέπει να τιμώνται. Στο βίντεο ερμηνεύουν το τραγούδι και εμφανίζονται επτά χορωδίες και μάλιστα αφιλοκερδώς.

Στο βίντεο άντρες γυναίκες είναι ντυμένοι με μαύρα, λευκά και γκρι ρούχα. Ελληνικές σημαίες ανεμίζουν στο παναθηναϊκό στάδιο, οι συμμετέχοντες τραγουδούν με ένα δέος που έχουμε χιλιοδεί και έχει πια παντρευτεί με το τι σημαίνει να τραγουδάει κανείς Σαββόπουλο για την Ελλάδα για κάποιο παράξενο λόγο. Και επειδή πάντα ένα μικρό παιδί γλυκαίνει τις ψυχές των θεατών (τι εννοείς εσένα σε εκνευρίζουν;), η Επιτροπή στο βίντεο κατέληξε να βάζει δεκάδες μικρά παιδιά να τρέχουν και να ενσωματώνονται στο πλήθος, ενώνοντας με λίγη ακόμα κλισέ διάθεση το παρόν και το μέλλον, γιατί οι Έλληνες ενωμένοι κερδίζουν. Κι ενώ ήδη μετράμε τέσσερα κλισέ, υπάρχουν κι άλλα. Γενικά μέσα στο δέος και τη διάθεση να αρχίσουν –για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα των τελευταίων είκοσι χρόνων- ο αέρας παίρνει τα μαλλιά των ελληνόπουλων που τραγουδούν, γιατί ως γνωστόν, δυνατοί άνεμοι και ελληνικό πνεύμα πάνε πακέτο. Εντάξει, και ελληνικό καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, αγόρι φλερτάρει κορίτσι, κάνοντας παιχνιδίσματα μπροστά σε άγαλμα, γιατί προφανώς και η ελληνικότητα είναι και αφροδιασιακή. Στο μεταξύ, το καλλιμάρμαρο φωτίζεται με μοτίβο και χρώματα γαλανόλευκης, και πάνω εκεί στα νταούλια που ανάβουν τα αίματα, βλέπουμε και σκηνές ελληνικής επανάστασης πάνω στις κερκίδες, μαζί με όλους τους ήρωες του 1821. Με ειδική επεξεργασία εικόνα εννοείται. Το βίντεο τελειώνει με τα μικρά παιδιά να τρέχουν και πάλι, αυτή τη φορά απομακρυνόμενα από τα μέλη της χορωδίας, γιατί προφανώς το μέλλον θα κάνει τη δουλειά του και θα τρέξει και θα έρθει και όλα.

Ναι. Γύρω στα τέσσερα λεπτά μετά το βίντεο και ενώ έχει λήξει, μετρήσαμε 10 κλισέ και απορούμε γιατί δεν μπήκε το εντέκατο, το ορθόδοξο: η χωριάτικη σαλάτα.