Οι γυναίκες της Πολωνίας νίκησαν, μετά από δυο εβδομάδες μάχης στους δρόμους. Η κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε να καθυστερήσει την έκδοση και την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει καθολικά της εκτρώσεις, εξαιρώντας μόνο τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, αλλά και όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε δηλώσεις που αναφέρουν πως η κυβέρνηση παίρνει χρόνο να συζητήσει την εφαρμογή του νόμου και να βρει λύση. «Λαμβάνει χώρα μια συζήτηση, και θα ήταν καλό να πάρουμε λίγο χρόνο για διάλογο ώστε να βρούμε μια νέα στάση απέναντι στην κατάσταση που είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα», ανέφερε ο Michal Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του Πολωνού πρωθυπουργού, Mateusz Morawiecki.

Στις 22 Οκτωβρίου, το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πως το δικαίωμα μιας γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα της όπως επιθυμεί, διακόπτοντας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι παραβιαστικό του Συντάγματος. Πρόκειται για έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Πολωνοί πολίτες δεν έμειναν αμέτοχοι. Έμειναν στους δρόμους να διεκδικήσουν ένα ανθρώπινο δικαίωμα, και προς το παρόν φαίνεται να είναι νικητές.

Ο νόμος αυτός θα επέτρεπε στις Πολωνές να προχωρούν σε έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, αλλά και επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, που θα έθεταν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τους δρόμους της Βαρσοβίας γέμισαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα βγήκαν πάνω 400.000, με την τελευταία φορά που η χώρα είδε τόσο μαζικές αντιδράσεις να είναι και όταν κατάφερε να ανατρέψει ολόκληρη κυβέρνηση.

Ο Jarosław Kaczyński, ο οποίος έχει επίσης μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών και λόγω της πρότασής του να απαγορεύονται οι εκτρώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που το έμβρυο διαγνωστεί με αρκετές πιθανότητες να γεννηθεί με Σύνδρομο Ντάουν, χαρακτήρισε όσους διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα «εγκληματίες». Λοιπόν, οι εγκληματίες φαίνεται να κερδίζουν. Και είμαστε μαζί τους.