Στη Σάμο βρέθηκε ο «Άλλος Άνθρωπος» για να βοηθήσει τους πληγέντες του σεισμού που έγινε πριν λίγες μέρες, και ενώ ο στόχος του ήταν να δώσει βοήθεια και ανθρωπιστική φροντίδα σε όσους το έχουν ανάγκη, εξέλαβε παράλογους τραμπουκισμούς από τον Δήμο Σάμου.

Με καταγγελία της, Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, περιέγραψε την παράλογα επιθετική συμπεριφορά του Δήμου Σάμου μέσω στελέχου του προς την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Πρακτικά, δηλαδή, απέναντι σε μια ομάδα που στόχο είχε να βοηθήσει άτομα που ήρθαν σε μια από τις πιο δύσκολες θέσεις μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Διάβασε εδώ την καταγγελία της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου:

Η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου και αρκετοί κάτοικοι του νησιού πλαισίωσαν σήμερα τη δράση της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, που βρέθηκε στο Βαθύ με αφορμή τον πρόσφατο συγκλονιστικό σεισμό, για να προσφέρει δωρεάν μερίδες μαγειρευτού φαγητού σε όσους-ες το έχουν ανάγκη.

Στα πλαίσια της δράσης, ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν 500 μερίδες φαγητού σε συμπολίτ(ισσ)ες μας, ντόπιους-ες και μετανάστ(ρι)ες θύματα του καταστροφικού σεισμού. Το γεγονός χαιρετίστηκε από όλους-ες (παρόντες αλλά και με σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα).

Ωστόσο, αντί ο Δήμος να συνδράμει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως έχει γίνει σε τόσες και τόσες περιοχές της Ελλάδας, στέλεχός του πλησίασε επιθετικά (τραμπουκίζοντας και χωρίς διάθεση συνεννόησης) όσους-ες είχαμε μαζευτεί εκεί για να προσφέρουμε. Παρότι τον διαβεβαιώσαμε ευγενικά ότι «έχουμε έρθει για να ενώσουμε κι όχι για να χωρίσουμε», από την πλευρά του ειπώθηκε ότι «οι άνθρωποι στη Σάμο πονάνε, δεν πεινάνε» και μας κατηγόρησε ότι προσβάλλουμε το μνημείο επειδή στήσαμε μπροστά του «τη σημαία» (εννοούσε το πανό της δράσης).

Όμως, όπως μαρτυράει και το παρακάτω βίντεο, όταν ένας ντόπιος του είπε ότι έχει μείνει με την οικογένειά του άστεγος εδώ και τέσσερις ημέρες, χωρίς να έχει ελέγξει ο Δήμος το σπίτι του ακόμα, η απάντηση ήταν πως «αυτό είναι άλλο θέμα»…

Έτσι, η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλο μέρος που υπέδειξε το λιμενικό κατόπιν συνεννόησης. Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη μετακίνηση, καθώς νωρίτερα είχε γίνει υπόδειξη -αυτή τη φορά από τον ίδιο το Δήμαρχο- να απομακρυνθεί η δράση από την κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, για να μην «μαζευτούν εδώ οι ξέρεις ποιοι εννοώ» [σσ. οι μετανάστ(ρι)ες]. Επειδή είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών και επειδή είναι αδιανόητο να επιτρέπουμε να αποτελεί η Σάμος το αρνητικό παράδειγμα ενάντια σε κάθε είδους πρωτοβουλία αλληλεγγύης, ενημερώνουμε με κάθε τρόπο τον Δήμαρχο ότι η πλατεία είναι ελεύθερος και δημόσιος χώρος κι όχι η αυλή του σερίφη ή χώρος με καθεστώς απαρτχάιντ. Και ως τέτοια, θα την υπερασπιστούμε.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η μόνη γνωστή δραστηριότητα του Δήμου Ανατολικής Σάμου είναι ο τοξικός λόγος και επιθετικές πράξεις κατά των μεταναστ(ρι)ών, καθώς και συνεχείς προτροπές για επαναπροωθήσεις και για καταδίκη ξεριζωμένων ανθρώπων σε κλειστά κέντρα. Έτσι, αφού ο Δήμος «ξέχασε» να προνοήσει για ασφάλεια πριν τον σεισμό ή τουλάχιστον να επουλώσει κάποιες από τις πληγές του σεισμού, τώρα επιτίθεται σε δράσεις αλληλεγγύης που καλύπτουν τα δικά του κενά.

Εμείς συνεχίζουμε. Αύριο στις 11 το πρωί ο Άλλος Άνθρωπος θα βρίσκεται ξανά στην παραλιακή στο Βαθύ, στο τέλος του πάρκινγκ δίπλα στα γήπεδα τένις. Σας καλούμε να μαγειρέψουμε όλοι-ες μαζί, με αλληλεγγύη για όσους-ες το χρειάζονται.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει – Με σεβασμό στη ζωή – Χωρίς διακρίσεις

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου