Σε παρέμβασή του σε εκπομπή του ΣΚΑΪ με καλεσμένο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Άκης Πετρετζίκης μίλησε εκ μέρους των περισσότερων επιχειρηματιών εκεί έξω που αναγκάστηκαν οι ίδιοι να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κάνοντας και εμάς να πούμε ένα άβολο αντίο στην εστίαση. Ο Άκης μίλησε για τη δύσκολη θέση που έχει έρθει η εστίαση και οι εργαζόμενοί της, για τις ρυθμίσεις στήριξης της κυβέρνησης, που πρακτικά είναι δάνεια, για το δώρο Χριστουγέννων, ενώ έκανε και την πρόβλεψή του για καταστροφικές συνέπειες, αν δεν ανοίξουν τα Χριστούγεννα. 

Έχοντας απέναντί του τον Άδωνι Γεωργιάδη, πρακτικά κατέρριψε κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών. Χαρακτήρισε «δάνειο» την επιστρεπτέα προκαταβολή, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή, οι επιχειρηματίες δεν έχουν ιδέα τι ποσό πρόκειται να λάβουν. «Κανείς δεν ξέρει τον αλγόριθμο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν ξέρουμε αν συμφέρει να κλείσουμε το μαγαζί ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σεφ της καρδιάς μας.

Εξηγώντας τα περί επιστρεπτέας προκαταβολής, ο Πετρετζίκης ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για χρήματα που οι επιχειρηματίες θα κληθούν να επιστρέψουν, έχοντας ένα ακόμα έξοδο μαζί με όλα τα πάγια έξοδα που τους βαραίνουν ούτως ή άλλως. Μόνο που αυτό, θα έρθει με το ζόρι.

«Είναι χρήματα που θα κληθούμε να δώσουμε πίσω. Οι ρυθμίσεις είναι όλες δάνεια. Μπορεί να φαίνεται μια επιχείρηση ότι βγαίνει αλλά από το καινούργιο έτος θα ζητηθούν όλα τα χρήματα πίσω. Θα έχουμε να πληρώσουμε δόσεις δανείων παντού. Δάνεια που ήρθαν με το ζόρι».

«Ο επιχειρηματίας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του – πάει καλά, κερδίζει, δεν πάει καλά, δεν κερδίζει. Μας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι – όλοι οι εργαζόμενοι να γυρίσουν να δουλέψουν κανονικά στις δουλειές τους […] Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα και για την κυβέρνηση, δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν κάνει την δουλειά της» αλλά τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με αυτά τα δεδομένα»

Έχοντας καταφέρει τον Άδωνι να μην τον έχει διακόψει ούτε μισή φορά (άθλος, κυρίες και κύριοι), αναφέρθηκε και στο δώρο Χριστουγέννων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότεροι αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι. Δε θέλουμε να διώξουμε άνθρωπο, Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν το δώρο τους. Ούτε κατά διάνοια δε βγαίνουν τα δώρα. Σε 10 ημέρες από τη στιγμή που θα ανοίξουμε θα πρέπει να δώσουμε το δώρο γιατί αλλιώς υπάρχει ποινικό αδίκημα», είπε, απαντώντας στα λεγόμενα του Γεωργιάδη ότι δεν υφίσταται οι επιχειρήσεις να μη συμβάλλουν στο δώρο Χριστουγέννων. Ο σεφ έκανε σαφές ότι είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να το δώσουν, λέγοντας πως πρέπει να το καλύψει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση.

«Εάν δεν ανοίξουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και ανοίξουν τον Ιανουάριο έχουν καταστραφεί όλοι», προειδοποίησε ο γνωστός σεφ και εμείς γενικώς, έχουμε σηκωθεί και χειροκροτούμε.