Με την παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης να αναμένεται να αγγίξει τα 65 δις δολάρια το 2024, βγάζει νόημα το γεγονός ότι η Ελλάδα διεκδικεί το μερίδιό της από αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά. Έχουν ήδη δοθεί 62 άδειες για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα, οι οποίες σύμφωνα με το European Cannabis Report εκτιμάται να αποφέρουν επενδύσεις 360 εκατ. Ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 2.250 θέσεις εργασίας. Όχι κι άσχημα.

Η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην αγορά φαρμακευτική κάνναβη made in Greece είναι η Tikun. Πρόκειται για θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam. Η Tikun, λοιπόν, είναι η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο.

Η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. Ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000m2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και θα περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Το νομικό πλαίσιο

Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης έγινε νόμιμη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2017. Ο νόμος 4523/2018 που εισήχθη τον Μάρτιο του 2018 επιτρέπει την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.