Σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε κάποια από τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.  Μεταξύ ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας, καθώς και η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική, έγινε και μια δυσοίωνη -από χρονικής άποψης- αναφορά στο πότε θα ανοίξουν μπαρ και εστίασης.

“Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχρωτισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο. Ίσως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, σίγουρα μπορείς να εξετάσεις το άνοιγμα του λιανεμπορίου όμως κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι έως ότου να βρούμε το εμβόλιο. Το καλό είναι ότι έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου”, ανέφερε.

Τα νεότερα, θέλουν το lockdown να παρατείνεται μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με πιο πιθανό το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων και κομμωτηρίων. Τα πολυκαταστήματα δε θα ανοίξουν πριν τις γιορτές και προτεραιότητα έχουν τα εποχικά. Τα δε κομμωτήρια, θα λειτουργούν με ραντεβού και ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Σχολεία και νυχτερινή διασκέδαση αναβάλλονται για τη νέα χρονιά, με τα μπαρ να μην έχουν ακόμα κλειδωμένη ημερομηνία, μιας και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021.