Ο Σταύρος Κιουτσιούκης δηλώνει δημιουργός κόμικς του ελαφρού ρεπερτορίου. Λατρεύει το ερωτικό κόμικ και τα φανζίν, είναι ένας πολυτάλαντος δημιουργός που βλέπει τα σκίτσα του να γίνονται viral, φυσικά και έχει φάει report αλλά τα κορίτσια του μόνο πρόστυχα δεν είναι.

Ερώτηση γροθιά στο κατεστημένο: είναι τα κόμικς σου βγαλμένα από τη ζωή;

Δεν ήταν τυχαία τίτλος σειράς μου. Κι όταν δεν είναι, τότε προσπαθώ να είναι η ζωή μου βγαλμένη από τα κόμικς μου. 

Πιστεύεις ότι η πολιτική ορθότητα είναι κάτι ανεφάρμοστο στα κόμικς; Έχεις πλέον δεύτερες σκέψεις πριν βάλεις την τελική πινελιά;

Προσπαθώ να μην βάζω την σκέψη μου σε νόρμες που επιβάλλουν άλλοι. Παρόλα αυτά έχω δεύτερες σκέψεις ενίοτε, γιατί πολύ απλά δεν θα ήθελα να προσβάλλω ή να πατήσω δικές μου αρχές με κάποιο εύκολο αστείο. Φυσικά έχω και εμπειρία λάθους στα σόσιαλ. Δις. Στην μία περίπτωση συμφώνησα κι ο ίδιος πως ήταν λάθος και κατέβασα το σκίτσο.

Ποιο είναι το πιο προσβλητικό σχόλιο που έχεις λάβει και πώς αντέδρασες;

Μια φορά με είπανε μυτόγκα και μιαν άλλη ότι κάνω ερωτική τέχνη γιατί (πολύ ευγενικά) δεν έχω ερωτική ζωή. Και τουλάχιστον στο ένα από τα δύο είχαν δίκιο…

Ο δημιουργός είναι μια εντελώς διαφορετική ταυτότητά από την δική σου ως άνδρα; Ταυτίζεστε;

Είμαστε σε γενικές γραμμές το ίδιο άτομο. Είμαι εγώ και το άβατάρ μου που σχεδιάζω σε ράντομ στριπάκια να ζει “στον κόσμο μου.

Τι κάνει τις γυναίκες που ζωγραφίσεις ερωτικές;

Οι ίδιες είστε

Ξεπερνιέται ο Μίλο Μανάρα;

Δεν βρίσκω τον λόγο να προσπαθεί κάποιος να ξεπεράσει έναν άλλον καλλιτέχνη. Αυτό θα τον μετέτρεπε απλά σε ένα φτηνό κακέκτυπο. Το ζητούμενο είναι η μοναδικότητα και η ταυτότητα του έργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναφορικά με καλλιτέχνες σαν τον Μανάρα, μόνο να διδαχθείς μπορείς. Αρκεί  να μην αντιγράφεις στείρα, πράγμα που θεωρώ θλιβερό και φτηνό.

Ας “ποινικοποιούμε”λοιπόν όλη αυτή την κουλτούρα μερίδας του κόσμου που θεωρεί μια σέξυ πόζα στα σόσιαλ ως ερωτικό κάλεσμα προς άπαντες τους θεατές της και όχι την ίδια την τέχνη της απεικόνισης του γυμνού.

Ποια είναι η πιο σέξι ύπαρξη στο σύμπαν της Disney;

“Α local girl, in a smaller town” που λένε κι οι Beach Boys στο Disney Girls.

Πιστεύεις ότι έχει ποινικοποιηθεί το σέξι τα τελευταία χρόνια; Ή μήπως το Instagram το εκδημοκράτισε και το απενοχοποιεί καθημερινά;

Το καλλιτεχνικό σέξυ παραδοσιακά φλερτάρει με το να κατατάσσεται στο περιθώριο, ακριβώς γιατί παραδοσιακά υπάρχουν χυδαίοι τρόποι για να περιγραφεί και τότε φυσικά παύει να είναι τέχνη. Είναι κάτι που χαρακτηρίζω ως “αισθητική του στριπτιτζάδικου” και δεν με εκφράζει καθόλου. Σέξυ μπορεί να είναι ένα υπέροχο αυστηρό σταυροπόδι με ένα σκούρο μαύρο καλσόν και όχι μια αναπαράσταση ερωτικής πράξης που προσπαθεί να με πείσει να ερεθιστώ. Είναι σαν αυτούς που γύρω από ένα μέτριο meme βάζουν φατσάκια να γελάνε, μη και δεν πείστηκες να γελάσεις. Όλο αυτό δυστυχώς ποινικοποιεί το σέξυ, που μετατρέπεται σε κάτι κακώς εννοούμενα πρόστυχο. Ο ερωτισμός είναι παιχνίδι του μυαλού, εμπεριέχει το ελεύθερο γυμνό σώμα, τις λέξεις, τις ματιές και οφείλει να εκφράζεται με σεβασμό και χιούμορ. Ας “ποινικοποιούμε”λοιπόν όλη αυτή την κουλτούρα μερίδας του κόσμου που θεωρεί μια σέξυ πόζα στα σόσιαλ ως ερωτικό κάλεσμα προς άπαντες τους θεατές της και όχι την ίδια την τέχνη της απεικόνισης του γυμνού. 

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σου σχέδιο για το 2020;

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά μάλλον ένα στο οποίο έκανα μια ζεστή αγκαλιά σε μια μπάρα ενός μπαρ

Γιατί αγαπάς τα φάνζιν τόσο πολύ; Πώς ξεκίνησε η σχέση σας;

Αγαπώ την underground αισθητική τους, τον πειραματισμό τους και κυρίως την ελευθερία που σου δίνουν να κάνεις ό,τι θες, χωρίς κατευθύνσεις και δεσμεύσεις. Άρχισα να τα υποψιάζομαι στα 18 μου και έκτοτε διάγουμε σταθερή σχέση και μέσα από την zart_corps, την “φανταστική» μου αυτοεκδοτική.

Ποιες ηρωίδες σου έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό σου; Ποια καρτούν;

Τα αναγεννησιακά κορίτσια μου σίγουρα και όλα όσα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν οι πραγματικές γυναίκες. Πολύ συχνά και τα κορίτσια που εμφανίζονται στα κόμικ στριπς μου ή στα ερωτικά κόμικς μου, όπου η ταύτιση είναι πιο συχνή, αφου προλαβαίνουν να ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες τους.

Τι είναι τα αναγεννησιακά καρτούν;

Είναι καρτούν αναπαραστάσεις γυμνών γυναικών, σε πόζες νωχελικές, βουτηγμένες στην ματαιότητα ενός κρεβατιού γεμάτο πίτσες και αναψυκτικά. Ουσιαστικά είναι καρτούν, όπως θα ήταν αν υπήρχε ο όρος και η τέχνη αυτή στην Αναγέννηση.

Μπορεί να ζει ένας εικονογράφος από τη δουλειά του άνετα το 2020;

Μπορεί να ζει, κάνοντας κάποιες εφαρμογές της τέχνης του, όπως εικονογραφήσεις κατά παραγγελία κλπ. Για εμάς τους δημιουργούς κόμικς πάντως που μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα, είναι σχεδόν άθλος να ζεις από τις πωλήσεις των κόμικς σου. Έτσι μοιραία στρεφόμαστε συχνά σε εικονογραφήσεις ή άλλες εφαρμογές.

Πώς κάνουμε δουλίτσα τελικά; Έχεις καμία συμβουλή;

“Χαχαχα! Υποθέτω ότι ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του με το σώμα του. Αρκεί να μην το ξέρω”.

Τι σε έπιασε κι έκανες ένα πρωτοχρονιάτικο ερωτικό δράμα;

“Απλά με βασάνιζε η σκέψη της κοπέλας που επιστρέφει στους γονείς προσωρινά και χάνει κάποιες ελευθερίες, όπως αυτή του αυνανισμού”.

Πώς είναι η μέση Ελληνίδα στην καραντίνα; Και την έχεις σχεδιάσει;

“Ε, νομίζω σκασμένη! Εγώ είμ’ εδώ για να σχεδιάζω τις πιο όμορφες ή αστείες στιγμές σας. Και φυσικά τις Φαντασιώσεις σας”.