Ένα απλό ποτό στο αγαπημένο μας μπαρ, μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, έχει μετατρέψει σε πόθο η πανδημία και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Μια από αυτές είναι και η Τσεχία, στην οποία η κυβέρνηση έκλεισε τα εστιατόρια, τις παμπ και τα μπαρ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, επιτρέποντας αποκλειστικά το take away. Οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ στην Τσεχία βρήκαν έναν τρόπο που να κάνει σαφές πως η δουλειά τους είναι λίγο από τέχνη και λίγο από προσφορά για να διαμαρτυρηθούν.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ποτήρια μπύρας τοποθετημένα στο έδαφος, με αναμμένα κεράκια στο εσωτερικό τους, παρατέθηκαν μεταξύ του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Τσεχίας και της έδρας της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο οι επαγγελματίες της εστίασης πρακτικά αποφάσισαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε εδώ, διότι είμαστε πραγματικά σε απόγνωση και έχουμε εξαντληθεί, σωματικά και ψυχικά», είπε ο Γίρι Γιάνετσεκ, ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ιδιοκτήτης της μικρής μπυραρίας στη Νότια Πράγα, Maly Janek, με τη σειρά του αποδοκιμάζει την απόφαση που λήφθηκε τρεις φορές από την κυβέρνηση, από τον Μάρτιο του 2020, να κλείσει τα εστιατόρια. «Η κυβέρνηση προκάλεσε μια φονικότερη πανδημία, εκείνη της φτώχιας, της ανεργίας και της κατάρρευσης των επιχειρήσεων», δήλωσε.

Η Τσεχία με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, μετρά περισσότερα από 740.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τον Μάρτιο και σχεδόν 12.000 θανάτους.

Σε μια εποχή που μας στερεί όσα έχουμε θεωρήσει κατά καιρούς δεδομένα, και το αγαπημένο μας μπαρ είναι ένα από αυτά, αναμένουμε όσο ποτέ μια πολυπόθητη ανάσα για την εστίαση, που μάλλον θα σηματοδοτήσει και την εκκίνηση της ζωής όπως τη θυμόμαστε, από εκεί που την είχαμε αφήσει. Πέρα από κάθε λογική, είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθένα.