Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία Μπεκατώρου; Γιατί και τώρα που βρήκε τη δύναμη ψυχής να το κάνει, αντί να την συγχαρεί ο πρόεδρος της ΕΙΟ, Αντώνης Δημητρακόπουλος και να της ζητήσει συγγνώμη για όσα κουβαλούσε  τα τελευταία 24 χρόνια, της ζήτησε τα ρέστα και αμφισβητεί τα λεγόμενά της.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Λευκός προνομιούχος 72χρόνος άνδρας σε θέση εξουσίας είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Ποιος τόλμησε ποτέ να τον πειράξει και δεν τιμωρήθηκε πάραυτα; Φυσικά και δεν είπε ότι λυπάται και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στις νεαρές αθλήτριες της ιστιοπλοΐας. Αυτό θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για ένα πρωτεργάτη της πατριαρχίας. Δεν είναι η πρώτη του σκέψη, δεν είναι καν μια εύκολη πρόταση για να ψελλίσει. Δυσκολεύεται να δεχθεί την αλήθεια μιας γυναίκας κακοποιημένες ως γεγονός, επαναλαμβάνοντας την κακοποίηση. Δεν τον αγγίζει ο πόνος της, το ψυχικό της σθένος, το κουράγιο της. Είναι ένας άντρας που πιθανότατα ενοχλήθηκε και από την ερώτηση της δημοσιογράφου του newsit.gr.

Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Δημητρακόπουλος είναι τα τελευταία 24 χρόνια καρεκλοκένταυρος στην θέση του προέδρου της ΕΙΟ. Και φυσικά ηγήθηκε της ομοσπονδίας όταν η Σοφία Μπεκατώρου έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Η δημοσιογράφος του newsit.gr τον ρώτησε αν πληροφορήθηκε την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου κι εκείνος είπε τα εξής, φροντίζοντας με ευκολία και ταχύτητα να απομακρυνθεί από το γεγονός ότι η Σοφία Μπεκατώρου είναι θύμα βιασμού.

“Άκουσα το γεγονός όταν το είπε για πρώτη φορά η κ. Μπεκατώρου, πριν από ενάμιση μήνα. Έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα. Πρόκειται βέβαια για γεγονός που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Εγώ ήμουν πρόεδρος τότε. Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε κατ αρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί. Απ’ ο, τι κατάλαβα δεν το ήξερε και κανείς στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος; Δεν ήμουν σε όλες τις αποστολές, ήμουν σε πολύ λίγες αποστολές στο εξωτερικό και με τη Σοφία ειδικά σε ελάχιστες. Η Σοφία μπορεί να έκανε δηλαδή 30-40 αποστολές το χρόνο  εγώ ζήτημα να ήμουν σε 2-3″.

Σε ερώτηση αν μίλησε με την Σοφία Μπεκατώρου o ίδιος απαντά: “Αν δεν το πει η ίδια επώνυμα στην ομοσπονδία, τί να αρχίσω να κάνω; Εικασίες; Μας ενδιαφέρει βέβαια το συμβάν αλλά επαναλαμβάνω ας μας κάνει επώνυμα μια καταγγελία η κα Μπεκατώρου να μας πει για ποιον μιλάει. Δεν είναι όμως λίγο αργά τώρα που το καταγγέλλει η ίδια μετά από 24 χρόνια; Αν το έκανε αμέσως θα κάναμε και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Αν τον καταγγείλεις αμέσως προστατεύεις και όλο το χώρο. Αν το καταγγείλεις εν τη γενέσει του, δεν νομίζω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα. Εγώ θα θεωρήσω δεδομένη την καταγγελία, αν έρθει η Σοφία και μου πει, έστω εμπιστευτικά, έγινε αυτό και αυτό”.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σίγουρα έλειπε η ενσυναίσθηση από τον συντάκτη της: “Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια  να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη,  και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα”.

Η δύναμη της αλήθειας είναι τόσο απελευθερωτική. Η αποκάλυψη του αληθινού προσώπου της τοξικής αρρενωπότητας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ποιός κάνει victim blaming σε υποθέσεις βιασμού; Αναρωτιέσαι ακόμη; Ο μισογυνισμός είναι ένα απόστημα της κοινωνίας που γυναίκες όπως η Σοφία Μπεκατώρου τολμούν να σπάσουν. Η αποκαλύψη της Σοφίας Μπεκατώρου παρουσιάζει την πραγματικότητα απογυμνωμένη από αθωότητα και ασφάλεια. Δεν είναι ασφαλής και ηθικός ο κόσμος μας. Δεν είναι ηθικό να ενοχοποιούνται τα θύματα. Δεν είναι ηθικό να ενισχύουμε το στίγμα του βιασμού με τέτοιες δηλώσεις. Κάποιοι μεγαλώνουν κακοποιητές και κόρες που δέχονται τη βία γιατί πιστεύουν ότι την αξίζουν ή έκαναν κάποιο λάθος και πρέπει να τιμωρηθούν.

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν θυμό, συντρίβουν την αξιοπρέπεια κάθε γυναίκας, κλείνουν το μάτι στην πατριαρχική δομή της κοινωνίας και ζέχνουν αλαζονεία και εξουσιαστική συμπεριφορά. Ανήκουν στο χθες. Για λίγο ακόμη στο σήμερα. Δεν υπάρχει χώρος καθόλου για την ύπαρξη τους στον κόσμο του αύριο. Καμία ανοχή.