Σήμερα στις 21:00 δεκάδες καλλιτέχνες θα συμμετέχουν σε μεγάλη διαδικτυακή συναυλία κατά της φίμωσης των καλλιτεχνών. Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ τον περίφημο «τρομονόμο», το άρθρο που θα νομιμοποιούσε την «απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος», το οποίο και πήρε πίσω η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως τελικά δε θα ισχύσει. Η συναυλία θα μεταδοθεί από το κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube και θα μετρήσει συμμετοχές καλλιτεχνών όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Κίτρινα Ποδήλατα.

Το εν λόγω άρθρο που οδηγούσε σε λογοκρισία και διώξεις κατά των καλλιτεχνών, έλαβε μεγάλες αντιδράσεις από τους ανθρώπους της τέχνης. Το αποτέλεσμα; Ο υφυπουργός Εσωτετιρικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε πως θα υπάρξει τροποποίησή του, στην οποία θα αναφέρονται τα εξής:

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών φαίνεται να μην πείθεται από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Έτσι, δεκάδες καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, παίρνοντας μέρος στη διαδικτυακή συναυλία που οργανώθηκε και θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού της ΚΝΕ στο YouTube.

Η ανακοίνωση:

“Καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής ενώνουν τις φωνές τους για να καταδικάσουν την ενσωμάτωση  της αντιδραστικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με τα γνωστά προσχήματα, με έννοιες-λάστιχο για «υποκίνηση της βίας και του μίσους» και με την επικίνδυνη αντίληψη για καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» οδηγεί στη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου!

Αυτά τα αντιδραστικά νομοθετήματα, που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, δεν στοχεύουν μόνο στη λογοκρισία, αλλά και στη συγκάλυψη της πραγματικής βίας που ασκείται σε βάρος των λαών, δηλαδή της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής αδικίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών, της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η Τέχνη δεν αποτελεί δημόσια απειλή! Το “Bella Ciao”, η “Guernica»”, ο «Επιτάφιος” του Γ. Ρίτσου, η “Μπαλάντα του κυρ Μέντιου” του Κ. Βάρναλη και τόσα άλλα αριστουργήματα, μερικά από τα οποία θα ακουστούν στην συναυλία, μαζί με σύγχρονα πολιτικά τραγούδια με αιχμηρό και ανατρεπτικό στίχο, δεν πρόκειται να “απαγορευτούν” στην καρδιά και την ψυχή της νέας γενιάς! H KΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα και προοδευτικό άνθρωπο να δώσει τη μάχη, να μην το επιτρέψει!”

Στη διαδικτυακή συναυλία συμμετέχουν αλφαβητικά οι:

Ανδρουλιδάκης Μανόλης

Αντωνοπούλου Ρίτα

Βαρούχα Μάγδα

Brak

Γισδάκης Βασίλης

Γλυκερία

Δρογώσης Στάθης

Demon Fox

Ζωγράφος

Ghetto Rock

Κανέλλος Δημήτρης

Καράκογλου Πολυξένη

Καρέλλας Θοδωρής

Κίτρινα Ποδήλατα

Κοινοί Θνητοί

Λούντζη Μαριλίζα

Μαγαλιός Στέλιος («Sober on Tuxedos»)

Μαλακατές Περικλής

Μπάσης Δημήτρης

Μπούσαλης Πάνος

Παπαδόπουλος Θύμιος 

Παπαζαχαριάκης Γιάννης

Παπακωνσταντίνου Βασίλης

Παπαναστασάτος Παύλος

Πασχαλίδης Μίλτος

Retro

Σινάνης Γιάννης

Σβώκος – Χατζηκυριάκος Κώστας

Στρατηγού Ασπασία

Το Σφάλμα

Τριανταφυλλίδης Κώστας

Urban pulse

Υπεραστικοί

Φρανκ

Χουλιαράς Θανάσης («KollektivΑ»)