Ανάμεσα στα αιτήματα των καλλιτεχνών, με αφορμή τις καταγγελίες για περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ηθοποιοί και άνθρωποι του θεάματος ενώνουν τις φωνές τους και «τρέχουν» την πρωτοβουλία #nomoremendoni, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού.

Αφορμή για την πρωτοβουλία, στάθηκε η στάση που κράτησε η υπουργός Πολιτισμού, σε ό,τι αγορά την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Τι αναφέρει το κείμενο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

“Την κρίσιμη στιγμή που στο θέατρο συντελούνται αλλάγες που θα καθορίσουν την εξέλιξή του – και ελπίζουμε όλης της κοινωνίας -και που όλοι μας έχουμε τόση ανάγκη την στήριξη της πολιτείας και της δικαιοσύνης για να αντικαταστήσουμε τον φόβο, την εκμετάλλευση και την κατάχρηση εξουσίας με αρχές που χρόνια προσπαθεί να μας διδάξει η Τέχνη , η κ. Μενδώνη αντί να δείξει το ίδιο θάρρος που δείξανε και τα θύματα επέλεξε τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση του κ. Λιγνάδη και των ανθρώπων που τον επέλεξαν.

Με βάση τη στάση και τις πράξεις της λοιπόν – και χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εξόντωσης ή προσωπικής απαξίωσης εννοείται- αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Μενδώνη είναι ακατάλληλη για το χώρο μας καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Η χώρα μας αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και αξίζει έναν υπουργό που προστατεύει και πονάει τις τέχνες, σέβεται τους πρεσβευτές της και αναγνωρίζει την αναγκαία προσφορά τους στην κοινωνία.

Ζητάμε την απομάκρυνση της κ. Μενδώνη απο το υπουργείο Πολιτισμού”

Το ίδιο κείμενο έχει αναρτηθεί από όλους τους ηθοποιούς, με το οποίο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους προς την υπουργό και επισημαίνουν πως «αντί να δείξει το ίδιο θάρρος που δείξανε και τα θύματα επέλεξε μια διαφορετική στάση με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση του κ. Λιγνάδη και των ανθρώπων που τον επέλεξαν».

Το #nomoremendoni, που φαίνεται πως θα μεγαλώσει τις επόμενες ώρες, έχουν ήδη αναρτήσει ηθοποιοί όπως οι Μάριος Αθανασίου, Γιώργος Χρανιώτης, Πέτρος Λαγούτης, Ελένη Κότταρη, Άγγελος Δεληκάρης και άλλοι.