Ένας άντρας, περπατώντας στις ακτές της Κορνουάλης, απαθανάτισε με την κάμερά του μια οπτική ψευδαίσθηση: ένα πλοίο που φαινομενικά αιωρείται.

Ο Ντέιβιντ Μόρις έμεινε έκπληκτος όταν είδε ένα εμπορικό πλοίο να «αιωρείται» πάνω από τη θάλασσα, περπατώντας κοντά στο Φάλμουθ της Κορνουάλης. Δεν έμεινε αμέτοχος. Απαθανάτισε την εικόνα -τη λες και ανατριχιαστική- πίσω από την οποία υπάρχει μια κατά τα άλλα λογικότατη εξήγηση.

Μιλώντας στο BBC, ο μετεωρολόγος του, Ντέιβιντ Μπράιν, έκανε λόγο για τον «ανώτερο αντικατοπτρισμό», που συμβαίνει λόγω των «ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών που κάμπτουν το φως». Μάλιστα, διευκρίνησε πως η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση είναι συχνή στην Αρκτική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βέβαια, για το Ηνωμένο Βασίλειο, το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο.

Ο Μπράιν εξήγησε πως «ανώτεροι αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω συγκεκριμένης καιρικής συνθήκης, γνωστή ως θερμοκρασιακή αντιστροφή. Όταν δηλαδή ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με θερμότερο αέρα πάνω από αυτόν».

Ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό αέρα. Έτσι στρέφει το φως προς τα μάτια των ανθρώπων που στέκονται στο έδαφος, τροποποιώντας το πόσο απομακρυσμένο φαίνεται το συγκεκριμένο αντικείμενο.