Ας ξεκινήσουμε με μερικές επεξηγήσεις. Όχι δικές μας, αλλά του ίδιου του Θανάση Παπακωνσταντίνου κάτω από το νέο (για την ακρίβεια νέα εκτέλεση) του τραγούδι Αγιάζι, σε ερμηνεία του Απόστολου Σιαραμπή που κυκλοφόρησε σήμερα, την 25η Μαρτίου, στην επέτειο από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Ίσως και να μην είναι τυχαία η ημέρα που επέλεξε να ανεβάσει στο YouΤube το νέο του έπος.

Μπάτσος: Δυνατό χτύπημα με την παλάμη, χαστούκι, ράπισμα. Στρατηγός: H Λαγκεστρέμια η ινδική – ο ευρύτερα γνωστός ως Στρατηγός- είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος, εξαιρετικής -και με μακρά διάρκεια- ανθοφορίας. Παπάς: Το πάνω μέρος του καρμπυρατέρ. Αφού μεταφέραμε τις επεξηγήσεις, ας περάσουμε και στους στίχους πριν πατήσουμε για 20η φορά το play:

Χώρα μου τρελή και ψώνιο μπαλαρίνα
μέγαρα ζητάς, μα θέλεις και κλαρίνα.
Κι όπως τα κιλά σου ανεμίζεις,
δέκα εκατομμύρια ψυχές αποκοιμίζεις.

Δείξε χαρακτήρα, τράβα την κουρτίνα
κι άσε μια φορά να βγει απ’ την κουζίνα
το προσωπικό τ’ αδήλωτο που έχεις
για να φτύνεις, να πηδάς και να ελέγχεις.

Η μπάντα παιανίζει, τρέχουνε τα σάλια!
Μπάτσοι, στρατηγοί, παπάδες και ρεμάλια,
στην εξέδρα πάνω κορδωμένοι
κι από κάτω οι άτυχοι, τ’ απόπαιδα, οι ξένοι.

Αετώματα και τσίγκια στη σκεπή μας,
πάγωσα κυρά, μπάζει το τσαρδί μας.
Με παλιομπαλώματα και νάζι,
δε θα το γλιτώσουμε το κοφτερό αγιάζι.

Πριν το Αγιάζι, κυκλοφόρησε σε ”πρόχειρη” όπως την χαρακτήρισε μορφή το τραγούδι Ο Δάσκαλος. Φυσικά, μόνο πρόχειρο δεν μας είχε φανεί αφού ό,τι νέο δημιουργεί ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένα ακόμα διαμαντάκι. Άντε, ελπίζουμε σύντομα να τραγουδήσουμε τα τελευταία του κομμάτια σε μία συναυλία. Από τις κανονικές, όχι τις live streaming.