Στην πολιτεία Madhya Pradesh της Ινδίας, ένα 16χρονο κορίτσι αποκάλυψε στα μέλη της οικογένειάς της πως ο γείτονάς τους την είχε ρίξει στο πάτωμα, της έκλεισε το στόμα με ένα κομμάτι ύφασμα και τη βίασε. Οι συγγενείς της μαζί με κάποιους συγχωριανούς εντόπισαν τον βιαστή και τον ξυλοκόπησαν. Μετά; Μετά ήρθε το victim blaming.

Οι συγγενείς της έφηβης έβγαλαν το συμπέρασμα πως η 16χρονη είχε ντροπιάσει την οικογένειά της και αποφάσισαν να δέσουν την ίδια και τον βιαστή της με ένα σχοινί και να τους αναγκάσουν να περπατήσουν έτσι μαζί, δεμένοι, από τα χωράφια μέχρι και το κέντρο της Madhya Pradesh της Ινδίας. Κάποιοι «προσβεβλημένοι» από τη βιασμένη κοπέλα θεατές, την κλώτσησαν, τη χτύπησαν και την έφτυσαν.

Αυτό το σκηνικό απόλυτης ντροπής βιντεοσκοπήθηκε και διάφορα αποσπάσματά του έκαναν τον γύρο του internet θυμίζοντάς μας πως το victim blaming σε θύματα σεξουαλικών επιθέσεων είναι ένα από τα προβλήματα της Ινδίας.

Ο Tilak Ram Bhilela, αγρότης που ζει στην περιοχή, μιλώντας στους New York Times ανέφερε πως τρομοκρατήθηκε όταν είδε ανθρώπους να γελούν και να τραβούν βίντεο στα κινητά τους, δίπλα στην κοπέλα και τον βιαστή της που είχαν αναγκαστεί να κάνουν τη «βόλτα της ντροπής» στους δρόμους του χωριού. Ο Ram Bhilela ανέφερε μάλιστα πως κάποιοι άντρες έφτυσαν στο πρόσωπο του κοριτσιού. «Όταν τους είδα να το κάνουν αυτό, δάκρυα έτρεξαν από τα μάτια μου», θυμάται, βλέποντας αυτή τη φρικιαστική παρέλαση δίπλα στην οικογένεια της 16χρονης. Μάλιστα, η κοπέλα απευθύνθηκε σε εκείνους για βοήθεια, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα, δεν έβγαλαν λέξη, αφού «ο όχλος ήταν τόσο εξοργισμένος, θα μπορούσαν να μας έχουν σκοτώσει».

https://t.co/8T28Y4EsWi

Τα βίντεο έκαναν μια σημαντική δουλειά: ανάγκασαν τις αρχές να συλλάβουν έξι άτομα για αυτόν τον δημόσιο εξευτελισμό του θύματος. Ανάμεσά τους και τον αδερφό, τον θείο και έναν ξάδερφό της. Συνελήφθη και γείτονας που κατηγόρησε, ως ύποπτος για βιασμό, ο οποίος διερευνάται.

Δεν είναι λίγες οι φρικτές περιπτώσεις βιασμών που έχουν «ταξιδέψει» από την Ινδία σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά, οι αριθμοί μιλούν μια σκληρή γλώσσα που δύσκολα αγνοείται, και αυτή η γλώσσα λέει πως στην Ινδία μια γυναίκα βιάζεται κάθε 15 με 20 λεπτά. Αυτόν τον βαθιά εδραιωμένο μισογυνισμό, ήρθε να ταράξει μια καταιγίδα καταγγελιών για βίαιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, η οποία και κινητοποίησε ομάδες γυναικών και ακτιβιστές.

Ο βαθιά ριζωμένος μισογυνισμός οδηγεί στο victim blaming, το οποίο γίνεται πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, στις οποίες η επιζώσα βιασμού είναι αναγκασμένη να νιώθει ντροπή, ενώ θεωρείται μετά από την επίθεση ακατάλληλη για γάμο. Κάπως έτσι, τα θύματα, όποτε μιλούν για το τραύμα τους, πληρώνουν ένα τίμημα, αυτό της ντροπής, του κοινωνικού αποκλεισμού, της απόρριψης από την ίδια τους την οικογένεια.

Παράλληλα, οι δράστες συνεχίζουν να ζουν ατιμώρητοι, αφού μόνο λίγες υποθέσεις βιασμού οδηγούν σε διώξεις, από τις δεκάδες χιλιάδες που γίνονται γνωστές ετησίως. Το 2019 δόθηκε η τελευταία αναφορά από την ινδική κυβέρνηση με στατιστικά στοιχεία που έδειχναν πως κατά μέσο όρο 87 βιασμοί γίνονται καθημερινά στην Ινδία. Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός, δυστυχώς, είναι πολύ χειρότερος, μιας και πολλές επιθέσεις μένουν στη σιωπή και δεν αναφέρονται ποτέ.

Κάνοντας λόγο για τα συμβούλια ανδρών που επιβάλλουν δικές τους τιμωρίες, σε διάφορες περιοχές της αγροτικής Ινδίας, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Ranjana Kumari, μιλάει για τη συνηθισμένη τακτική του victim blaming:

«Το victim blaming σε αυτή τη χώρα είναι τόσο συνηθισμένο. Αν διαπράξεις έγκλημα κατά των γυναικών, οι δράστες πιστεύουν πως μπορούν να τη βγάλουν καθαρή».

Το 2018 μια έφηβος πυρπολήθηκε αφού έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, αλλά οι άνθρωποι στην πόλη της άρχισαν να κατηγορούν τη μητέρα της για αυτό. Η στάση αυτή, ωστόσο, δεν απασχολεί μόνο τους κατοίκους μικρών αγροτικών περιοχών, αλλά ακόμα και μέλη του δικαστικού συστήματος. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, πρόσφατα παραιτήθηκε, αφού ρώτησε έναν άντρα-κατηγορούμενο για βιασμό ανηλίκου, εάν σκοπεύει να παντρευτεί το θύμα. Ναι, θεώρησε τον γάμο έναν καλό τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Η ντροπιαστική «παρέλαση» της περασμένης εβδομάδας, οδήγησε την Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού να καλέσει την αστυνομία της Madhya Pradesh να υποβάλει έκθεση σχετικά με το περιστατικό στο χωριό, όπου ζουν περίπου 1.200 άτομα. Η αστυνομία μετά την έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα άτομα που παρακολούθησαν το συμβάν ήταν πάνω από 1.200. Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν ακούγονται να φωνάζουν «Η Ινδία, η πατρίδα μου, είναι υπέροχη», ένα σύνθημα που έφτασε να ορίσει την εθνικιστική ένταση στη χώρα, η οποία, όπως λέγεται, οδηγεί σε διαιρέσεις, ακόμα και μεταξύ γυναικών και ανδρών.

«Πάνω από το 95% των ανθρώπων που παρακολούθησαν τα γεγονότα της Κυριακής ήταν άντρες. Αυτή είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας. Έτσι βλέπουμε το έγκλημα κατά των γυναικών», ανέφερε η κα. Kumari.

Πληροφορίες: NYTimes