Μιλώντας στην εκπομπή του Open TV, «Ώρα Ελλάδος», ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως το self test έχει 40%-50% πιθανότητες να είναι ψευδώς αρνητικό, κάνοντας σαφές πως προφανώς βοηθά στο να εντοπιστούν κάποια περιστατικά, αλλά δεν είναι πανάκεια. 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής είπε πως τη δεδομένη περίοδο, που η πανδημία είναι σε έξαρση, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό». Με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο, υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

Από την άλλη, όπως ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος, δεν ισχύει το ίδιο για τα θετικά τεστ, μιας και είπε πως «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό», επαναλαμβάνοντας πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».