Ας βάλουμε το σενάριο «καταστροφή» στο τραπέζι. Ή μήπως να την πούμε «τέλος του μάταιου τούτου κόσμου»; Όπως και να την πούμε, το πιο πιθανό σενάριο που έρχεται στο μέσο μυαλό είναι ένας αστεροειδής που κινείται και πρόκειται να προσκρούσει στη γη. Oops… Ναι, δεν έχει πλάκα. Η NASA, ωστόσο, αποφάσισε να βρει λύση για αυτό το χειρότερο πιθανό σενάριο ή τουλάχιστον προσπάθησε. Το θέμα είναι πως δεν τα κατάφερε και η πρόσκρουση ενός αστεροειδή στη Γη παραμένει μια πολύ πολύ κακή τροπή των πραγμάτων. Σε άλλα νέα δεν τη γλιτώνουμε.

Τα 2/3 των αστεροειδών με μέγεθος ικανό να προκαλέσουν μια καταστροφή παραμένουν ανεξερεύνητα. Κάπως έτσι η NASA  προχώρησε σε μια εβδομαδιαία άσκηση προσομοίωσης, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν εμπειρογνώμονες από αμερικανικές και διαστημικές υπηρεσίες. Το concept ήταν απλό: ένας αστεροειδής σε απόσταση 35 εκατομμυρίων μιλίων μακριά από τη Γη, την πλησίαζε επικίνδυνα και επρόκειτο να τη χτυπήσει σε έξι μήνες. Ο αστεροειδής που οι υπεύθυνοι ονόμασαν 2021PDC θεωρητικά εμφανίστηκε στις 19 Απριλίου και με υπολογισμούς, οι ειδικοί κατέληξαν πως είχε 5% πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη στις 20 Οκτωβρίου.

Μια μέρα μετά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, η σύγκρουση ήταν το μόνο σίγουρο και το πιο πιθανό ήταν πως στις επόμενες δυο μέρες θα προσκρουόταν κάπου μεταξύ Τσεχίας, Γερμανίας και Αυστρίας. Η ενέργεια αυτής της πρόσκρουσης θα αντιστοιχούσε σε μια μεγάλη πυρηνική βόμβα.

????Τα παρακάτω αποτελούν δεδομένα προσομοίωσης από την NASA – ESA! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΕΙΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ❌Μην…

Δημοσιεύτηκε από Το διάστημα είναι πολύ κουλ στις Τρίτη, 4 Μαΐου 2021

Και τώρα τι κάνουμε;

Μεταξύ των επιλογών που εξετάστηκαν από τη NASA ήταν μια τεχνητή έκρηξη δίπλα στον αστεροειδή, να χτυπηθεί με λέιζερ, αλλά και να συγκρουστεί με ένα σκάφος με την ελπίδα ότι θα αλλάξει πορεία. Το πρόβλημα είναι πως τίποτα από αυτά δεν έδειξε να έχει αποτέλεσμα, και κάπως έτσι η μόνη λύση κατέληξε να είναι η εκκένωση της περιοχής που θα γίνει η σύγκρουση.

Σύμφωνα με το BusinessInsider, την επιλογή της σύγκρουσης με αεροσκάφος, η NASA θα την δοκιμάσει στον αστεροειδή Dimorphos που φαίνεται ότι θα πέσει το φθινόπωρο του 2022, αισιοδοξώντας οτι θα μπορεί να αλλάξει την πορεία του.