Σε μια δημοκρατική κοινωνία όλα τα άτομα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Η επέκταση του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια έρχεται να τερματίσει αυτή την κατάφωρη ρατσιστική διάκριση που υφίστανται τα ομόφυλα ζευγάρια από την ελληνική πολιτεία. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, σεβασμού και αξιοπρέπειας.

 Η ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Χανίων που συμμετέχει στο πανελλήνιο δίκτυο για τη διεκδίκηση της ισότητας στο γάμο δημιούργησε ένα βίντεο ενός λεπτού́ με 12 καλλιτέχνες που τάσσονται υπέρ αυτού́ του αιτήματος. Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα εδώ.

Αντιγράφουμε από την σελίδα του Facebook που διεκδικεί ισότητα στο γάμο

“Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα αποφασίζουν να ζήσουν μαζί και να δημιουργήσουν οικογένειες. Ο υπάρχων νόμος, δηλαδή το σύμφωνο συμβίωσης, δεν επαρκεί, εφόσον δεν περιλαμβάνει δικαιώματα, όπως της σύνταξης χηρείας, της παιδοθεσίας και της λήψης αποφάσεων για σημαντικά ιατρικά ζητήματα που αφορούν τον/την/το άλλο/η σύντροφο.

Στην πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιτραπεί ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το ευρωπαϊκό δίκαιο αφήνει “ελεύθερο το πεδίο” για τη θεσμοθέτηση του ομόφυλου γάμου. Αλλά και ο ελληνικός Αστικός Κώδικας στις σχετικές διατάξεις για το γάμο δεν ορίζει ότι πρόκειται για ένωση ετερόφυλων ζευγαριών.

Είναι ξεκάθαρο πως η συνειδητή στέρηση των δικαιωμάτων συνιστά πολιτική επιλογή της εκάστοτε χώρας και κυβέρνησης, που ισοδυναμεί με δυσμενή μεταχείριση των ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια, εντείνοντας τις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και διαιωνίζοντας την αναχρονιστική αντίληψη που ταυτίζει την ομοφυλοφιλία με μια αποκλίνουσα, έως και παθολογική/ψυχιατρική, συμπεριφορά και κατ’ επέκταση μη αποδεκτή”

Marriage Equality Greece teams: Lgbtq+ Chania & Friends, Rainbow Seniors, Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι, Θετική Φωνή, Συνέλευση 8η Μάρτη, Συνέλευση Γυναικών 8η Μάρτη, Φεμινιστική Συλλογικότητα Βέροιας Κιλοτίνα, Τσουκνίδα, Queer Corfu, Sylvia Rivera για ένα κινηματικό Pride.