Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα βίντεο τραβηγμένο σε μέσο μαζικής μεταφοράς μας έχει κάνει να χάσουμε κάθε ελπίδα για την κοινωνία, κάθε αναμονή μας για την εξάλειψη του ρατσισμού και την ανάδυση του πιο απλού στοιχείου ανθρωπιάς μέσα σε μια καθημερινότητα που τρέχει κυνηγώντας την απαισιοδοξία. Αυτή τη φορά έχουμε ένα βίντεο στο οποίο -απ’τις λίγες φορές- οι πολλοί είναι με τον αδύναμο, το θύμα ρατσισμού, αυτόν που έγινε στόχος επειδή είναι αλλοδαπός, πιο σκουρόχρωμος, λιγότερο όμοιος με τους υπόλοιπους επιβάτες του λεωφορείου.

Σε αυτό το βίντεο, το οποίο ανέβασε η σελίδα Μένουμε Ενεργοί, οι επιβάτες ενός λεωφορείου αντιδρούν στη ρατσιστική συμπεριφορά του οδηγού απέναντι σε έναν επιβάτη αφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τη σελίδα της πρωτοβουλίας, τη Δευτέρα σε δρομολόγιο, πάνω στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο για να κατεβάσει επιβάτη αφρικανικής καταγωγής, με την πρόφαση πως το καροτσάκι που είχε μαζί του, εμπόδιζε τη μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών. Πριν επινοήσει δε τη δικαιολογία του, ο οδηγός ανέφερε αρκετές βρισιές. Να τονίσουμε επίσης πως κανένας επιβάτης δεν έκανε παράπονο για τα πράγματα του επιβάτη που κλήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο.

Τι ανέφερε η γυναίκα που κατέγραψε το περιστατικό:

”Χθες σε λεωφορείο στην άνοδο της Αλεξάνδρας οδηγός σταμάτησε να κατεβάσει κάτω Αφρικανό που μπήκε μέσα με πραγματα του και όλο το λεωφορείο σύσσωμο κραξαμε τον οδηγό. Σε μία στάση μπήκε αυτό το παιδί με ένα καροτσάκι από αυτά της αγοράς (μικρότερο από καροτσάκι μωρού όχι ότι έχει σημασία). Το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο. Ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκωσει το ρούχο του μετανάστη. Φώναξα στον οδηγό να ανοίξει, την άνοιξε την ξανακλεισε. Δυο-τρία λεπτα πιο  μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο. Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μεταναστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι’ αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη ”Εσύ, τον υποστηρίζεις;” για να πάρει την απάντηση ”Φυσικά και τον υποστηρίζουμε”’. Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρηγορο”, είπε στους διαχειριστές της σελίδας η νεαρή γυναίκα που βιντεοσκόπησε το περιστατικό.

Καμία ανοχή σε ρατσιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές

«Όντως, στο βίντεο, όπως θα ακούσετε ο οδηγός ακούγεται να λέει πως το καροτσάκι του επιβάτη τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του και εμποδίζει τους επιβάτες ενώ ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται να το έχει μέσα στο λεωφορείο. Όμως τέτοιου είδους καροτσάκια δεν έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από μία βαλίτσα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα προκαλείται από τα μειωμένα δρομολόγια. Αυτά είναι που προκαλούν συνωστισμό στα λεωφορεία με τα όποια προβλήματα. Αυτό φαίνεται να το κατανοούν στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα οι επιβάτες παρά ο οδηγός, αφού ακούγεται να του λένε ”Αυτός είναι το πρόβλημα; Αυτοί σας ενοχλούνε; Άντε μπράβο…” ενώ τον καλούν να ασχοληθεί με τη δουλειά του.

Εμείς να προσθέσουμε πως το περιστατικό όπως φαίνεται εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού, μαύρου χρώματος επίσης, του οποίου το πρόσωπο έχουμε κρύψει στην αρχή του βίντεο.

Από τη μία είμαστε πολύ χαρούμενοι ως σελίδα που οι επιβάτες είχαν αυτή τη φορά σωστά αντανακλαστικά. Το επιβατικό κοινό γνωρίζει ότι για τον συνωστισμό στα λεωφορεία ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι κυβερνήσεις που δεν έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών. Οι κυβερνήσεις αφήνουν οδηγούς και επιβάτες εκτεθειμένους εν μέσω πανδημίας.

Στα λεωφορεία ειδικά ανεβαίνουν τα πιο φτωχά και πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας συχνά πιεσμένα από την δύσκολη καθημερινότητά τους ενώ και οι οδηγοί (που επιμένουμε δεν είναι αυτού του επιπέδου) περνούν δύσκολα. Αντί να ξεσπούν ο ένας απέναντι στον άλλον οδηγοί και επιβάτες πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή είναι η λύση.

Ως τότε καμία ανοχή σε ρατσιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές απέναντι στο επιβατικό κοινό. Σεβασμός στους συνεπιβάτες μας και αλληλεγγύη μεταξύ μας.»

Αυτό αναφέρει η σελίδα Μένουμε Ενεργοί στη λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο. Πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που ο ρατσιστής είναι ένας και μόνος απέναντι σε σχεδόν όλους τους επιβάτες του λεωφορείου που στέκονται στο πλευρό του συνανθρώπου τους. Νιώσαμε περήφανοι.