Οι συνομιλίες μετά τη Γιουροβίζιον χωρίστηκαν αυτόματα σε δυο κατηγορίες: τις «πώς σου φάνηκε ο Νταμιάνο;» και τις «είδες την Παπαρίζου;». Ο Νταμιάνο μας φάνηκε όπως φάνηκε στους περισσότερους. Επιτέλους ένα πλάσμα περπάτησε μια σκηνή στην οποία αναμένουμε βαριεστημένα να δούμε ένα προβλεπέ σκηνικό να εξελίσσεται και την έκαψε με ένα συστατικό που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει ακόμα: ενέργεια. Όσο για την Παπαρίζου, ας παραδεχτούμε πως νιώσαμε μια ανατριχίλα, τη δύναμη της μνήμης εκείνης της αβίαστης νίκης, είδαμε μια γυναικάρα να απολαμβάνει τον χρόνο σε έναν θεσμό που έχει κατακτήσει. Όλα αυτά, μέχρι να δούμε να κυκλοφορούν memes που συγκρίνουν την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου με εκείνη του 2005 κάνοντας το κλασικό, πασέ πια, χιούμορ «πριν και μετά την καραντίνα».

Σε άλλα νέα, το body shaming δε σεβάστηκε ούτε την Έλενα.

https://twitter.com/hashtag/eurovisiongr?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το Twitter δυστυχώς διχάστηκε, γιατί από ό,τι φαίνεται κάποιους δεν τους συνεπήρε η γιορτή, η νοσταλγία, το γεγονός ότι ξανακούσαμε live το my number one, που άλλοτε τραγουδούσαμε μέχρι να μη βγαίνει η φωνή μας. Ωραίες εποχές. Μερικοί λυπήθηκαν τη μέση των Ολλανδών χορευτών που σήκωσαν την «100 κιλά, κλασική Ελληνίδα» Παπαρίζου. Άλλοι πάλι τη δικαιολόγησαν, βασιζόμενοι σε φήμες που τη θέλουν έγκυο, γιατί μόνο τότε επιτρέπεται μια γυναίκα να ξεφεύγει από τα καλούπια μας, όταν μένει έγκυος, εκπληρώνοντας τον αναπαραγωγικό της σκοπό, που μερικοί θεωρούν πως είναι και ο μόνος που έχει να εκπληρώσει ένα θηλυκό. Εννοείται ότι δεν έλλειψαν και οι πιο minimal εκφάνσεις του body shaming, αυτές που σχεδόν καθημερινά δέχονται άτομα που ξεφεύγουν από τα πρότυπα που πλέον έχουμε μάθει να μας καταπιέζουν και αν μια μέρα σταματήσουν να το κάνουν, δεν θα ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. «Πήρε κιλά η Έλενα», γράφτηκε σε ένα tweet, θυμίζοντάς μας πώς θα έμοιαζε ο λογαριασμός εκείνου του κλασικού τύπου/τύπισσας που έχει αποφασίσει πως από δω και έπειτα, τα μάτια του θα εξυπηρετούν σκοπούς ζυγαριάς, ενημερώνοντας όποιον κάθεται απέναντί του για όλες τις εξελίξεις στα κιλά και τη μορφή του σώματός τους. Στο μεταξύ, κανείς δεν του το ζήτησε.

https://twitter.com/hashtag/elaxamogela?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ό,τι είχαμε να πούμε για το body shaming που δέχτηκε η τραγουδίστρια, έτυχε να το διαβάσουμε σε μια ανάρτηση που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρω του διαδικτύου και λέει το εξής:

“Δεν είδα Eurovision χτες, αλλά μέσα σε όλα, είδα σήμερα πολλά σχόλια για τα κιλά της Παπαρίζου. Eίδαν μια κουκλάρα, καραsexy, ζουμερή, χαμογελαστή και με υγιέστατη όψη κοντά στα 40 της, με κάποια κιλά παραπάνω από όταν ήταν 20 και 25.

Και άρχισαν:

“Δεν θα βρίσκεις φόρεμα να σε χωρέσει”, “Συμπαράσταση στους χορευτές που την σήκωσαν” κτλ, Προσβολές από γυναίκες και άντρες.

Εάν δεις στους τοίχους τους εντωμεταξύ, ποστάρουν άρθρα από ψυχολογικά sites, αγγελίες για αδέσποτα και για αλληλεγγύη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να έχεις άποψη και κανένας δε μπορεί να στο στερήσει και ίσως σκέφτεσαι πως γίνομαι υπερβολική με το political correctness. Θα τιμωρήσουμε το χιούμορ και τον χαβαλέ; Όχι βέβαια.

Μάθε όμως να ξεχωρίζεις την πλάκα από την προσβολή.

Να το μάθεις εσύ και εγώ και όλοι μας.

Οι ισορροπημένοι άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη να επικρίνουν τους γύρω τους και δεν χειραγωγούν.

Αυτοί που θέλουν να προσβάλουν τους γύρω τους είναι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι. Και θα τους αναγνωρίσεις αμέσως.

Είναι εκείνοι που μιλούν συνέχεια για τους άλλους.

Βρε παρατάτε μας.”

 

Προσυπογράφουμε χειροκροτώντας.

Οι άνθρωποι που έκαναν σχόλια για τα κιλά της ζουν ανάμεσά μας, μοιάζουν με εμάς, τους συναντάμε σε δραστηριότητες, στον δρόμο, έχουν άποψη για το πώς ζει κανείς “σωστά” τη ζωή του, βάζουν αναπολογητικές λεζάντες στις αναρτήσεις τους και ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι προβολές των τοξικών ανθρώπων που νομίζουν ότι απευθύνονται. Το “Αυτοί που θέλουν να προσβάλουν τους γύρω τους είναι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι” λέμε να το κολλήσουμε στο ψυγείο μας, για εκείνες τις φορές που θα πάρουμε κανά κιλό και θα χρειαζόμαστε μια υπενθύμιση πως για κάποιο λόγο όλοι έχουν άποψη για το δικό μας φερμουάρ.