Καλό 2021 είπαμε; Ιούνιος πήγε. Ας πούμε. Στην τελική, μέσα σε όλα όσα μας έφερε αυτή η χρονιά, ήρθε να προστεθεί και πιθανή διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν, στη Νότια Κίνα. 

Συγκεκριμένα, η Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, ανακοίνωσε πως παρακολουθεί την εξέλιξη μιαας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν στη νότια Κίνα, με το CNN να μεταδίδει πληροφορίες για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο πυρηνικός σταθμός “βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας”.

Οι δυο αντιδραστήρες του σταθμού είναι οι μοναδικοί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) που λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN, η Framatome απηύθηνε επιστολή στο προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, κάνοντας λόγο για “διαρροή” στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δυο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF. Το δίκτυο αναφέρει πως οι κινεζικές αρχές ασφαλείας επικαλέσθηκαν τις αποδεκτές, εντός ορίων, τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του. 

Η Framatome δεν δίνει πολύ σαφείς πληροφορίες.

«Η Framatome υποστηρίζει την ανάλυση της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν», αναφέρει η γαλλική εταιρεία, χωρίς να κάνει λόγο για «διαρροή» και χωρίς να διευκρινίζει ποια από τις παραμέτρους λειτουργίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση. «Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τμήμα «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρει.

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNN.

«Αυτήν τη στιγμή, η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί», αναφέρει ο κινεζικός όμιλος που απέφυγε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του AFP. Αλλά, ούτε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ενώ στη Γαλλία, η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA), η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) και το EDF δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το γεγονός, εμείς νιώθουμε πια έτοιμοι για όλα.