Είναι η πρώτη μεγάλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αποχαιρετά τις διαφημίσεις για απώλεια βάρους, τις απαγορεύει επειδή εκτοξεύθηκαν τα ποσοστά των εφήβων με διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημιας.  Το Pinterest απαγορεύει όλες τις διαφημίσεις για την απώλεια βάρους

https://t.co/02tPUR2G21

Τι δεν θα βλέπουμε πλέον; Περιεχόμενο με επικίνδυνες δίαιτες ή προϊόντα που υπόσχονται θεαματική απώλεια κιλών, εικόνες που κάνουν body shaming, διαφημίσεις που σχολιάζουν το δείκτη μάζας σώματος, εικόνες πριν και μετά την απώλεια κιλών και φωτογραφίες που εξιδανικεύουν συγκεκριμένους τύπους σωμάτων.

https://t.co/RfkwTePLnC

Αυτή η νέα πολιτική είναι η επέκταση του κώδικα δημιουργού του Pinterest με τις υποχρεωτικές οδηγίες για όλους τους χρήστες.    Είναι τρομερή ικανοποίηση ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να γυρίζει την πλάτη στις διακρίσεις και να αγκαλιάζει την συμπεριληπτικότητα, να δημιουργεί ένα χώρο χωρίς αποκλεισμούς.

https://twitter.com/Pinterest?ref_src=twsrc%5Etfw

Το TikTok απαγορεύει διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής, λιποδιαλυτικά χάπια κι εφαρμογές διαλειμματικής νηστείας που θα σου φτιάξουν το κορμί για μικρό χρονικό διάστημα αλλά θα σου αφήσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Στο Facebook απαγορεύεται πλέον να ανέβουν φωτογραφίες “πριν και μετά”.

https://twitter.com/instagram?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Twitter σφυρίζει αδιάφορα και δεν έχει καμία σοβαρή πολιτική σχετικά με τις διαφημίσεις για την απώλεια βάρους και τη διατροφή.

 

https://t.co/9sc2g55H2x

Είμαστε ένα βήμα πριν την εποχή της ουδετερότητας όσων αφορά το σώμα. Οι χρήστες αναζητούν τους όρους “body neutrality”. Μπορεί να μην υπάρχει πληρωμένη διαφήμιση που να σχετίζεται με δίαιτες αλλά οι χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούν να αναζητούν συμβουλές διατροφής και άσκησης. Θα αποκλειστούν όμως αποτελέσματα αναζήτησης που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές.

https://t.co/RkkrGEwbvB

Η τοξική κουλτούρα της δίαιτας κρύβεται συχνά πίσω από συμβουλές για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, είναι η κουλτούρα που προωθεί ένα αδύνατο κορμί γιατί αυτό θεωρείται πιο αποδεκτό και ποθητό. Είναι ένα τεράστιο βήμα για μια δημοκρατική και περισσότερο ουσιαστική κοινωνία να αναζητά τρόπους να αποδεχθούν όλοι τα σώματα τους παρά να προσπαθούν μάταια να χωρέσουν σε ένα προκαθορισμένο καλούπι. Βουλίμια, ανορεξία, ορθορεξία είναι σοβαρές ασθένειες που ξεκίνησαν από μια φωτογραφία ενός σώματος.

Μακάρι να ακολουθήσουν το αυτό παράδειγμα όλα τα social media. Γιατί βαρεθήκαμε με τις πεινασμένες influencers που ποστάρουν για να υπάρχουν.