Δεν το χωράει ο νους όσα διαδραματίστηκαν και εξακολουθούν να διαδραματίζονται στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο». Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε μερικές βασικές παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί αφού διαβάζουμε δεξιά και αριστερά ότι ο άνεμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και γενικότερα του Λεκανοπεδίου το διαπίστωσαν από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές ώστε αυτή να περιοριστεί καθώς επικρατούσε άπνοια, με λίγα λόγια, δεν «κουνιόταν φύλλο».

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, άλλωστε μιλάμε για έναν από τους τελευταίους «πνεύμονες» της πρωτεύουσας ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και το πόσες περιουσίες κάηκαν. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν νεκροί. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς η φωτιά, λόγω της εξαιρετικά ξηρής καύσιμης ύλης, εξαπλώνεται δημιουργώντας πύρινα μέτωπα.