Ο Αφγανός δημοσιογράφος Ramin Rahman, 27 ετών, έφυγε με το στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ από την Καμπούλ την ημέρα που μπήκαν οι Ταλιμπάν στην πόλη. Αυτή είναι η μαρτυρία του όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.

https://t.co/VUxZJNJw2K

“Η ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα από τον φίλο μου στη Γερμανία. Μου είπε να πάω στο αεροδρόμιο γιατί πιθανόν να έφευγε ένα αεροπλάνο εκκένωσης της γερμανικής πρεσβείας εκείνη την ημέρα. Έβαλε το όνομά μου στη λίστα εκκένωσης επειδή είχα εργαστεί για γερμανικά ΜΜΕ, και ήμουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα τον περασμένο χρόνο.

Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ. Ένιωσα  ότι είναι η σανίδα σωτηρίας για μένα, είμαι ένας προοδευτικός δημοσιογράφος με τατουάζ – βασικά η αντίθεση αυτού που αντιπροσωπεύουν οι Ταλιμπάν. Πήρα το λάπτοπ και το τηλέφωνό μου και τίποτα άλλο. Ένιωσα φοβισμένος τη στιγμή που έφυγα από το σπίτι μου – ποτέ δεν είχα αισθανθεί τόση πίεση.

Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο, το αρχικό σημείο ελέγχου έμοιαζε εντελώς απόκοσμο. Η αστυνομία είχε φύγει, και ο στρατός είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Υπήρχαν μόνο ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου ασφαλείας αεροδρομίου. Δεν είχα βίζα, οπότε φοβόμουν μήπως με απορρίψουν – αλλά δεν μπορούσα να γυρίσω πίσω. Έπρεπε να φύγω από τη χώρα μου.

Όταν μπήκα μέσα στο χώρο του αεροδρομίου, σοκαρίστηκα από αυτό που είδα, και άρχισα να αισθάνομαι απελπισία. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι: γυναίκες και άνδρες με τα μωρά τους που έκλαιγαν, παλεύοντας για το μέλλον τους. Φοβόντουσαν ότι θα έρχονταν οι Ταλιμπάν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, πήγαν στο αεροδρόμιο χωρίς να ξέρουν τι θα συνέβαινε.

Οι άνθρωποι γύρω μου πανικοβλήθηκαν καθώς συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να μην υπήρχε θέση στο αεροπλάνο γι’ αυτούς. Ακόμα και αν είχαν τα εισιτήρια, υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με το αν η πτήση τους θα απογειωνόταν. Ήταν φοβισμένοι. Έτσι, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν ζημιές  στο αεροδρόμιο –  έσπαγαν τα παράθυρα και τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Και από εκεί, η κατάσταση συνέχισε να χειροτερεύει. Κρύφτηκα σε μια γωνία, πανικόβλητος.

https://twitter.com/hashtag/Kabul?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, είδα μια ολόκληρη τραγωδία να εκτυλίσσεται γύρω από ένα αεροσκάφος που προσπαθούσε να φύγει για την Τουρκία. Οι άνθρωποι έμπαιναν στο αεροπλάνο και κρέμονταν από τις σκάλες. Το αεροσκάφος ήταν προφανώς γεμάτο, πάνω από τη χωρητικότητα και έσπρωχναν τους ανθρώπους από τις σκάλες έτσι ώστε το αεροπλάνο να απογειωθεί. Ούρλιαζαν τόσο δυνατά που ακούγονταν μέσα στο αεροδρόμιο. “Θέλουμε να φύγουμε, αλλιώς θα πεθάνουμε”, φώναζαν κάποιοι. Απλά παρακολουθούσα με τρόμο καθώς περίμενα, αναλογιζόμενος τη μοίρα μου.

Γύρω στις 8.30 ή στις 9 το απόγευμα κάποιος φώναξε ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονταν μέσα στο αεροδρόμιο. Οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν έξω στο διάδρομο απογείωσης. Το αεροδρόμιο ήταν σε απόλυτο χάος χωρίς κανέναν να ελέγξει την κατάσταση. Άκουσα πυροβολισμούς έξω από την πόρτα του αεροδρομίου. Σκεφτόμουν συνέχεια ότι οι Ταλιμπάν είχαν φτάσει.

Όλοι γύρω μου φοβούνταν και προσεύχονταν για το καλύτερο. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Τηλεφώνησα ξανά στον φίλο μου στη Γερμανία, και είπε ότι οι Γερμανοί δεν θα ξεκινούσαν τις εκκενώσεις μέχρι την επόμενη μέρα. Αυτά ήταν τραγικά νέα, και ήξερα ότι έπρεπε να σκεφτώ τι να κάνω στη συνέχεια.

https://twitter.com/TaraCopp?ref_src=twsrc%5Etfw

Είδα αμερικανικά στρατεύματα να οδηγούν μια μικρή ομάδα ανθρώπων στο στρατιωτικό τμήμα του διαδρόμου. Ένας από τους στρατιώτες είπε σε μια ομάδα ξένων: “Αυτό είναι αμερικανικό έδαφος και οι Ταλιμπάν δεν θα έρθουν εδώ”. Άρχισα να τρέχω προς το πλευρό τους μαζί με πλήθος άλλων. Συνεχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς, που έμοιαζαν τόσο τρομακτικά κοντά.

Στα επόμενα λεπτά, ένιωσα ότι ο χρόνος είχε σταματήσει. Το μόνο που άκουσα ήταν οι Αμερικάνοι να λένε: “Πάμε!”

Είδα μια λαοθάλασσα να μπαίνει σε ένα μεταγωγικό και ακολούθησα. Ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Με έσπρωξαν στο αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι. Δεν υπήρχε χώρος για να καθίσουμε – όλοι στεκόμασταν όρθιοι. Οι άνθρωποι κρατούσαν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά τους. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω.

Οι Αμερικανοί πιλότοι φώναζαν ότι το αεροπλάνο δεν μπορούσε να απογειωθεί επειδή υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Ένας από αυτούς φώναξε: “Παρακαλώ βγείτε έξω, παρακαλώ βγείτε έξω.” Στη συνέχεια, ήρθαν στρατιώτες και άρχισαν να βγάζουν τους ανθρώπους έξω τόσο από την μπροστινή όσο και από την πίσω πόρτα. Ήμασταν στη μέση.

Ήταν χαοτικό, άβολο και αγχωτικό. Οι άνθρωποι έσπρωχναν ο ένας τον άλλο, και δεν υπήρχε αέρας. Όλη η σκηνή ήταν τόσο απελπιστική, θλιβερή και τρομακτική. Κοίταξα τις μητέρες με νεογέννητα γύρω μου, και ένιωσα τόσο ένοχος. Αποφάσισα να κατεβώ για να απογειωθεί το αεροπλάνο.

Αλλά, καθώς πήγαινα προς την πόρτα προς την έξοδο, είδα αμερικανικά στρατεύματα να περικυκλώνουν το αεροπλάνο. Ένας από τους στρατιώτες μου είπε να μείνω στη θέση μου, επειδή υπήρχε κίνδυνος. Πέρασαν άλλα 20 λεπτά.

Τότε ξαφνικά, οι Αμερικανοί είπαν σε όσους από εμάς στεκόμασταν γύρω από την πόρτα να μπούμε στο αεροπλάνο. Αυτή ήταν η μόνη ευκαιρία. Μπήκαμε στο αεροπλάνο και έκλεισαν τις πόρτες.

Δεν μπορούσα να δω έξω επειδή δεν υπήρχαν παράθυρα, αλλά στο κεφάλι μου, είχαν αρχίσει να μαλώνουν έξω. Το αεροπλάνο παρέμεινε σε ετοιμότητα για μια ώρα. Όλες αυτές οι διαφορετικές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Και τότε, χωρίς προειδοποίηση, το αεροπλάνο άρχισε να κινείται. Απογειωθήκαμε.

Ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Όλοι χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν. Υπήρχε ένα αίσθημα εκτίμησης για τον Αμερικανό πιλότο που απογειώθηκε. Υπήρχε ένα γενικό αίσθημα στην ατμόσφαιρα ότι πιθανότατα θα είχαμε πεθάνει αν το αεροπλάνο δεν ερχόταν. Ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι.

Αλλά η πτήση ήταν δύσκολη. Υπήρχαν πολλά μωρά στο σκάφος, οι γονείς τα κρατούσαν πάνω από το κεφάλι τους για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πατηθούν. Δεν υπήρχε φαγητό, νερό ή χώρος για ώρες.

Προσγειωθήκαμε στο Κατάρ στο αεροδρόμιο της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας και μεταφερθήκαμε σε στρατιωτική βάση. Όταν φτάσαμε ήμουν καταβεβλημένος από ευτυχία, θλίψη, σύγχυση, εξάντληση και απογοήτευση. Προσπάθησα να βοηθήσω ανθρώπους που δεν μπορούσαν να μιλήσουν αγγλικά να εξηγήσουν την κατάστασή τους και να πάρουν φάρμακα.

Άρπαξα την ευκαιρία να αλλάξω τη ζωή μου από μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι μια πολύ τρομερή κατάσταση. Ανυπομονώ για τα επόμενα βήματα και για το τι θα έρθει. Λυπάμαι που άφησα τα πάντα. Λυπάμαι για το Αφγανιστάν. Αλλά είμαι τόσο χαρούμενος που είμαι ζωντανός” .