Ο Damiano David, ο τύπος που μάθαμε στο stage της Eurovision, με τη δερμάτινη σαλοπέτα και τα ψηλοτάκουνα και ακόμα και τόσους μήνες μετά το Instagram του είναι η ένοχη απόλαυσή μας, έχει ήδη αποδείξει πως, αν για κάτι προσπαθεί, πέραν του να είναι καλός στη σκηνή, είναι να καταστρέψει τους κοινωνικούς δεσμούς με κάθε καταπιεστική «κανονικότητα». Να θυμίσουμε τα φιλία του on stage με τα μέλη της μπάντας του, σε σκηνές χωρών που θρέφουν την ομοφοβία;

Πριν κάποιες ώρες έγινε γνωστό ένα βίντεό του, στο οποίο αναφέρεται σε όλες τις λάθος πεποιθήσεις που κάποιοι άνθρωποι έχουν σε ό,τι αφορά τον βιασμό και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Στο βίντεο αυτό, που φαίνεται να είχε ανεβάσει αρκετά πριν τη Eurovision, σχολιάζει όσα έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε. Πως το πότε μια γυναίκα αποφασίζει να καταγγείλει την κακοποίησή της δεν έχει να κάνει με τη «σοβαρότητα» της καταγγελίας και πως το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο. «Αρκετές φορές οι άνθρωποι – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γυναίκες – αντιλαμβάνονται τι τους έχει συμβεί αρκετό καιρό αργότερα και δεν βρίσκουν αμέσως το κουράγιο να το καταγγείλουν. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνηθίσει στην ιδέα πως ορισμένα πράγματα είναι νόμιμο να συμβαίνουν, ενώ δεν είναι. Επίσης μπορεί να υπάρχουν και προσωπικά ζητήματα που υποβόσκουν σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό σας παρακαλώ, μορφωθείτε και σταματήστε να εκφράζετε τόσο απάνθρωπες σκέψεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Damiano και τον χειροκροτήσαμε και πάλι.

https://t.co/QHCdhPZbPl

Ολόκληρη η δήλωση:

«…καταρχήν, θα ήθελα να σας πω ότι δεν είμαι δημόσιος κατήγορος, δεν μπορώ να κρίνω ποιος είναι ένοχος για τις πράξεις του ή αθώος. Αυτό είναι κάτι που γίνεται από συγκεκριμένες δημόσιες αρχές. Θα ήθελα να αναφερθώ σε εκείνους που πιστεύουν πως αν ένας βιασμός δεν καταγγελθεί μέσα σε οκτώ μέρες στην αστυνομία, τότε μπορεί και να μην έχει συμβεί. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αρκετές φορές οι άνθρωποι – στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γυναίκες – αντιλαμβάνονται τι τους έχει συμβεί αρκετό καιρό αργότερα και δεν βρίσκουν αμέσως το κουράγιο να το καταγγείλουν. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συνηθίσει στην ιδέα πως ορισμένα πράγματα είναι νόμιμο να συμβαίνουν, ενώ δεν είναι. Επίσης μπορεί να υπάρχουν και προσωπικά ζητήματα που υποβόσκουν σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό σας παρακαλώ, μορφωθείτε και σταματήστε να εκφράζετε τόσο απάνθρωπες σκέψεις».

Στη δήλωση αυτή προχώρησε με αφορμή την υπόθεση βιασμού, με κατηγορούμενο τον γιο του Ιταλού πολιτικού, Bebbe Grillo, ο οποίος με σκληρή γλώσσα είχε προσπαθήσει να αναιρέσει την καταγγελία της νεαρής κοπέλας για τον βιασμό της από τον 20χρονο γιο του, Ciro.