Το συμβούλιο τουρισμού της Βιέννης δημιούργησε έναν λογαριασμό OnlyFans, ρίχοντας μαύρη πέτρα πίσω του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καλλιτεχνική λογοκρισία στις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok

Πολλά μουσεία με έδρα την αυστριακή πρωτεύουσα αντιμετώπισαν προβλήματα που απορρέουν από τις οδηγίες των πλατφορμών κατά την προώθηση των έργων τέχνης τους τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο, ο λογαριασμός TikTok του μουσείου Albertina ανεστάλη και στη συνέχεια αποκλείστηκε, για την εμφάνιση εικόνων του Nobuyoshi Araki που περιλάμβανε ένα μερικώς σκοτεινό στήθος. Το 2019, εν τω μεταξύ, το Instagram ισχυρίστηκε ότι ένας πίνακας του Peter Paul Rubens παραβίασε τις οδηγίες της κοινότητας ενώ είναι γνωστό ότι το γυμνό στις φωτογραφίες που αφορούν έργα ζωγραφικής και γλυπτών δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το μουσείο Leopold είχε παρόμοια αντιμετώπιση με τη συλλογή έργων του Ίγκον Σίλε, η οποία θεωρήθηκε υπερβολική για διαφημιστικές καμπάνιες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία το 2018, ακόμη και 100 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Ένα βίντεο με το Liebespaar του Koloman Moser, που έγινε για την 20ή επέτειο του Μουσείου Leopold το 2021, απορρίφθηκε επίσης ως «δυνητικά πορνογραφικό» από το Facebook και το Instagram.

Δεν είναι μόνο η σύγχρονη τέχνη που έχει δυσκολευτεί με τους περιορισμούς των κοινωνικών μέσων. Το 2018, το άγαλμα Venus of Willendorf ηλικίας 25.000 ετών, αφαιρέθηκε από το Facebook αφού θεωρήθηκε πορνογραφικό, ακόμη και μετά από τέσσερις προσπάθειες προσφυγής για να αλλάξει η απόφαση.

Μιλώντας στον Guardian για το λανσάρισμα του OnlyFans, η Helena Hartlauer, εκπρόσωπος του τουριστικού συμβουλίου της Βιέννης, λέει ότι η πόλη και τα ιδρύματά της θεωρούν «σχεδόν αδύνατο» να χρησιμοποιήσουν μερικά από τα πιο γνωστά γυμνά έργα τέχνης τους σε διαφημιστικό υλικό. «Φυσικά μπορούμε να εργαστούμε χωρίς αυτά», προσθέτει η Hartlauer, «αλλά αυτά τα έργα τέχνης είναι ζωτικής σημασίας και σημαντικά για τη Βιέννη».

Για να ενθαρρύνουν τους λάτρεις της τέχνης να χρησιμοποιήσουν το OnlyFans και να ζητήσουν από τους επισκέπτες να επιστρέψουν στην πόλη μετά το lockdown, οι πρώτοι συνδρομητές θα λάβουν μια κάρτα πόλης ή ένα εισιτήριο εισόδου στο μουσείο για να δουν από κοντά τα έργα του Ίγκον Σίλε.