Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και όπως φαίνεται, οι άνθρωποί της θα έχουν αρκετή δουλίτσα σήμερα και δεν θα πάνε σε κάποιο Χάλογουιν πάρτι.

Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας, αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα και αυτό είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες. Θεέ μου, δεν θα αντέξουμε μία ακόμα θεαματική πτώση του Facebook και του Instagram.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να ας βλάψει, αλλά αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό «καιρό» και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και επικοινωνιών. Προσοχή μη χαθείτε δηλαδή το βράδυ.

https://t.co/L5yS3hJRTx

 

Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κ.λπ). Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ. Ορίστε, μάθατε και κάτι χρήσιμο σήμερα αν και ευχόμαστε να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτές τις γνώσεις.

Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, δηλαδή πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες (το αντίθετο από την ταχύτητα της σύνδεσής σας δηλαδή). Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία κοιτάζει προς τη Γη.

Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019 και δεν βλέπουμε να τελειώνει άμεσα.