Σαν σήμερα, το 2008, μια ολόκληρη γενιά ενηλικιώθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτέλεσε ένα άγριο ξύπνημα, μια γερή προειδοποίηση πως αυτοί που θεωρητικά σε προστατεύουν μπορεί να είναι οι θύτες σου. Πως κάπου στη γωνία υπάρχουν άνθρωποι κάτι παραπάνω από διατεθειμένοι να δικαιολογήσουν έναν αστυνομικό που σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε ένα 15χρονο παιδί. Ένα παιδί. 

6 Δεκεμβρίου, σήμερα, έχει γενέθλια και η Μαριάννα Τουμασάτου, η οποία με ένα στόρι της αποφάσισε να κάνει σαφές πως ούτε εκείνη θα ξεχάσει. Κοινοποιώντας μια φωτογραφία του ROSA, σε μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έγραψε: «Αφού σου πήραν τη ζωή, κράτα τουλάχιστον τη μέρα, όλη δική σου παιδί μας».

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε τον 15χρονο τότε Αλέξη. Τόσα χρόνια μετά, εκείνη η μέρα αποτελεί καμπή. Ένα σημείο στο πριν και το μετά. Ένα βίαιο τέλος στα χρόνια της αθωότητας και της ασφάλειας για πολλούς από εμάς. 

Σχεδόν 13 χρόνια μετά, δίνονται και πάλι ραντεβού για να τιμηθεί αυτή η μέρα, η μνήμη του Αλέξη. Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια είναι το πρώτο ραντεβού που δίνουν μαθητές και φοιτητές. Οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν ως τις 6 το απόγευμα με το κάλεσμα να απευθύνουν κόμματα και συλλογικότητες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Ξάνθη και άλλες πόλεις.

Ήδη από τις 10:30 το πρωί, οι αστυνομία έχει προχωρήσει σε 6 προσαγωγές -προληπτικές όπως υποστηρίζει- ατόμων στα προπύλαια. Ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» είναι κλειστός από τις 10.30 το πρωί και οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση.

Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς ενώ η τροχαία προγραμματίζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.