Το γεγονός πως το ενδεχόμενο καθολικού lockdown δεν έχει πέσει στο τραπέζι (ακόμα) δεν σημαίνει πως θα κάνουμε τα πιο κοντά στο κανονικό Χριστούγεννα της πανδημικής ζωής μας. Στο μεταξύ, ίσως και να έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει «κανονικά Χριστούγεννα, αλλά τέλος πάντων. Σε άλλα νέα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε νέα μέτρα για την εορταστική σεζόν, τα οποία μάλιστα θα μετανιώσουμε πικρά, όπως είπε, αν δεν τα τηρήσουμε. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως η χρήση της συγκεκριμένης -που συνοδεύεται με ένα νοητό κινούμενο δάχτυλο- μας έφερε στο μυαλό στιγμές Εξαρχείων. Τόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η ας την πούμε απειλή.

Ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο έλεγχος με διαγνωστικό τεστ για όλο τον πληθυσμό βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ανέφερε πως θα ισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα προς το παρόν, διευκρινίζοντας πως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα κάνουμε κανονικά και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή περιορισμών που παραπέμπουν σε lockdown. Ωστόσο, στις ζωές μας έχει μπει για τα καλά η μετάλλαξη Όμικρον. Επ’αυτού, ο υπουργός τόνισε πως στην Ελλάδα η μετάλλαξη αυτή δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας βέβαια πως θα απασχολήσει και τη χώρα μας έντονα το στέλεχος Όμικρον, από τον Ιανουάριο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δοκιμάζονται κάποια έκτακτα σχέδια:

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό .Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», ανέφερε.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια επιστρατεύτηκαν και καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με το διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται από πολλούς ελέγχους. Μόνο που αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον κ.Πλεύρη, οι έλεγχοι θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει. Ο υπουργός δεν δίστασε χθες να τονίσει πως «όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο, θα το μετανιώσει πικρά», ξεκαθαρίζοντας πως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουν ως πιλότος για την Πρωτοχρονιά, μιας και από την αποτίμηση του πώς λειτούργησαν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα, θα προκύψουν ενδεχόμενες νέες αποφάσεις που θα αφορούν την Πρωτοχρονιά.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε και για την ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας πως από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά διάολε, το μυαλό μας έχει κολλήσει σε αυτή την «πικρή» προειδοποίηση, με γεύση Εξαρχείων. Μόνοι μας είμαστε σε αυτό; Ίσως. Αλλά ας θυμηθούμε μια ακόμα τολμηρή στιγμή του Θάνου Πλεύρη να «τρίζει τα δόντια»:

https://twitter.com/neademokratia?ref_src=twsrc%5Etfw