Παράπονο να μην έχουμε, τόσα χρόνια έχουμε κατακλύστεί με τόνους σαβούρας ελληνικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Άλλωστε, για πολλά χρόνια επιβαλλόταν ο κάθε σταρ να κυκλοφορεί και μερικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Οι δρόμοι ήταν δύο: Διασκευές γνωστών ξένων κομματιών ή πρωτότυπες συνθέσεις. Τίποτα από τα δύο δεν είναι υποφερτό, αλλά με τις πρωτότυπες συνθέσεις φτάνουμε σε άλλα επίπεδα κακογουστιάς.

Ταξινομούμε τα χειρότερα ελληνικά χριστουγεννιάτικα ποπ τραγούδια, γιατί οκ μπορεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες να μην μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά, όμως δεν θα καταφέρεις να νικήσεις τον εχθρό αν δεν τον γνωρίσεις σε βάθος.

1. Εεε… αν δεν το καταλάβατε είναι Χριστούγεννα

«Χρόνια Πολλά» | Φίλοι για πάντα

Οκ, φτιάχνεις ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα και σκέφτεσαι «τι πιο γαμάτο από το να τους πω ότι είναι Χριστούγεννα». Ειλικρινά μεγαλοφυές –όχι μπράβο. Από τον πρώτο κιόλας στίχο το τραγούδι είναι μια άσκηση στο πώς να λες το ίδιο πράγμα με διαφορετικές λέξεις («Ντύσου καλά, ώρα να φορέσεις τα καλά σου») γιατί μπορεί και να μην το πιάνεις με την πρώτη. Όλη ψυχή του καλοκάγαθου «μπάκουρου» σε δύο κουπλέ. Bonus: το γηπεδικό «ωωωω», ώστε καμία προεφηβική ακμή να μην μείνει ασυγκίνητη.

Ο στίχος: Σνακ και ποτά, το δέντρο άναψε γεμάτο με στολίδια.

2. Κοιμήσου, δεν θα στείλει

Τα Χριστούγεννα πουλάνε. Η καψούρα πουλάει. Ο συνδυασμός είναι σιγουράκι. Τη γουστάρεις, το ξέρει, δεν τη νοιάζει, είναι έξω και τα σπάει, μιλάει με δύο-τρείς στο inbox, αλλά εσένα σε έχει γραμμένο. Το soundtrack για όλα αυτά τα υπνοδωμάτια με τα σβηστά φώτα που φωτίζονται μόνο από τη λάμψη της οθόνης του pc. Τουλάχιστον, πήρες το Champions League με την Port Vale στο manager.

«Χριστούγεννα και λοιπόν» | Χρήστος Δάντης

Η ανασκόπηση του καψούρη. Τίμια, μα αδιάφορη. Αδιάφορη, αλλά σώνει και ντε να την κάνουμε τραγούδι. «Εγώ εδώ τα ίδια και τα ίδια, ρουτίνα και δουλειά, δουλειά και μοναξιά». Σόρι, αλλά καλά έκανε και σε χώρισε. Τόση μιζέρια δεν παλεύεται.

Ο στίχος: Χριστούγεννα και λοιπόν η μοναξιά μου σε καλεί σε ρεβεγιόν.

«Χριστούγεννα ξανά» | Θάνος Καλλίρης

Γνήσια έκπληξη επειδή τα Χριστούγεννα (κοίτα να δεις, διάολε, κάτι πράγματα) ήρθαν ξανά, συνοδευόμενη από λεπτομερές δελτίο της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες κατά τις γιορτινές μέρες. Από φέτος, κανένας Άγιος Βασίλης. Μόνο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο στίχος: Οι σταγόνες της βροχής, βγαίναν δάκρυα από τα μάτια μου.

3. Ο φτυσμένος από τη μοίρα

Παρεμφερής κατηγορία με τη παραπάνω, με τη βασική διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχει καψούρα αλλά χρόνια «ξηρασίας».

Χρόνια Πολλά | Σάκης Ρουβάς

Σε μια αυθεντική ερμηνεία, ο Σάκης τραγουδάει τον καημό ενός τύπου που προφανώς κυκλοφορεί με γκαντεμοσυννεφάκι από πάνω του και «παρθένα» πιστωτική. Ειλικρινές άσμα, μην πείτε κακοήθειες ότι όλα για το χρήμα γίνονται. Κρίμα που δεν το απολαύσαμε φέτος στο παρκινγκ του Λυκαβηττού, αν και μάλλον ανήκει στο αποκηρυγμένο ρεπετόριο.

Ο στίχος: Μα εγώ μονάχος τριγυρνώ, βιτρίνες άσκοπα κοιτώ.

4. Έχω πια σχέση, σκάστε από ζήλια

Πω… ξέρεις… αυτά τα ζευγάρια. Που είναι τόσο ευτυχισμένα, που ό,τι κάνουν είναι το πιο τέλειο, το πιο μοναδικό, το πιο υπέροχο. Πριν μερικά χρόνια, τραγουδούσαν αυτά τα τραγούδια. Τώρα έχουν κοινό προφίλ στο Facebook.

«Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα» | Άντζυ Σαμίου

Ένα τρίλεπτο preview των κοινών σας εορταστικών δραστηριοτήτων από αυτό τον τύπο γυναίκας που έχετε βγει για ένα ποτό, έχετε κάνει και ένα sexting και νομίζει ότι πάτε για γάμο.

Ο στίχος: Σε έφεραν οι άγγελοι σε έφεραν οι μάγοι.

https://www.youtube.com/watch?v=uWOfXyDF5XY

«Τα Χριστούγεννα αυτά» | Καλομοίρα

Vanilla ύμνος για κάθε πσυχούλα εκεί έξω που με το ένα χέρι πατάει καρδούλες στο Insta και με το άλλο ταΐζει το ταίρι στο στόμα με κουραμπεδιάκι.

Ο στίχος: Να στολίσουμε το δεντράκι της αγάπης, με το έλκυθρο που θα ‘ρθεις να γυρίσουμε τη Γη.

«Φέτος τα Χριστούγεννα» | Stan

Έστειλε «Kalhmeraaaa… Ti kaneis esu?» αλλά έπιασε. Εναλλακτικά –και αν διαβάσεις ανάμεσα από τις λέξεις- μιλάμε για έναν  χριστουγεννιάτικο ύμνο στην αυτοϊκανοποίηση.

Ο στίχος: Σε έχω στα χέρια μου και λιώνω από τη ζεστασιά, σαν ένα αστέρι που με φώτισε μες την καρδιά.

5. Αφού θησαυρίσανε οι άλλοι, θα θησαυρίσουμε και εμείς

Οκ, έβγαλαν λεφτά όσοι τραγούδησαν την καψούρα τους ή τον  έρωτά τους χριστουγεννιάτικα. Μένει χώρος για μας; Μένει. Μα πώς; Βάλε χαρμόσυνη μελωδία σε χριστουγεννιάτικο καψουροτράγουδο να τους μπερδέψεις όλους. Σατανικό.

«Χριστούγεννα» | Δέσποινα Βανδή

Ερωτοχτυπημένη νεαρή, παίρνει διακοποδάνειο, νιώθει χαρούμενη με τη μαγκουφιά της στην τοποθεσία Λονδίνο και βλέπει χαμογελαστούς Άγιους Βασίληδες στο δρόμο. Δύο χρόνια μετά, πούλησε το αυτοκίνητο για να ξεχρεώσει το δάνειο.

Ο στίχος: Βλέπω τον Αη Βασίλη να μου χαμογελάει και η έλλειψή σου δύο φορές με πονάει.

6. Να περάσουμε ένα «μήνυμα»

Ντάξει είπαμε, γιορτές, μέρες αγάπης, δώρα, ευτυχία, βόλτες χέρι-χέρι, αλλά πόσο πια να είσαι κλεισμένος στη φούσκα σου;

Είναι Χριστούγεννα | Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

Προβληματίσου και κάνε μια ευχή. Στο αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο πέφτεις ξανά με τα μούτρα στα μελομακάρονα.

Ο στίχος: Ας φωνάξουμε γεννιέται ο Χριστός.

7. Τα kinky

Εδώ μιλάμε. Καλοί οι έρωτες, αλλά ας χαρούμε και λίγο γιορτινό σεξ

«Άγιε Βασίλη μου εσύ» | Αμαρυλλίς

Ζευγάρι στα μέλια επιδίδεται σε παράξενο role playing που μπλέκει και τα θεία (μέρες που είναι). Ξαναμμένη αγιοβασιλίτσα παίρνει νυχτιάτικά τους δρόμους και πάει στον καλό της για να του πει τα κάλαντα. Να τα πει; Να τα πει.

Ο στίχος: Θα βάλω στο ραδιόφωνο Last Christmas από τους Wham, θα γίνω η πιο όμορφη για σένα στο τσακ-μπαμ.

Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά | Έφη Σαρρή

Αγνόησε τους στίχους. Δες το βίντεο clip. Το «Ένα κ Ένα» σαλονάκι, την σέξυ αγιοβασιλίτσα, Έφη Σαρρή, τους δύο χορευτές που είναι λες και βγήκαν από φυλλάδιο για κρουαζιέρα swingers στο Αιγαίο. Ένοχη απόλαυση.

Ο στίχος: Μαζί το σπίτι θα στολίσουμε το βράδυ, γύρω από το τζάκι θα ανάψω τα κεριά.