Ο σεξισμός είναι παντού. Αυτό δεν είναι νέο. Τίποτα το νέο δεν θα έχει αυτό το κείμενο. Απλώς μέσα από μερικές φράσεις θα γίνει σαφής, ίσως υπερβολικά σαφής, αυτός ο διαχωρισμός στα «πρέπει» και τις απαιτήσεις της κοινωνίας από το κάθε φύλο.

Η σελίδα Sexism Project στο Instagram είναι αφιερωμένη στον «χαλαρό», καθημερινό σεξισμό. Σε όλες τις φράσεις, φάσεις, κουλτούρες, θεωρίες και συμπεριφορές που περνούν στα ψιλά, αλλά έχουν καταφέρει να βαρύνουν κάθε γυναίκα με τύψεις, απαιτήσεις, προσδοκίες και αδιέξοδα.

Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή τους, τα άτομα πίσω από το Sexism Project ασχολήθηκαν με όλες τις φράσεις που σχεδόν ποτέ δεν ακούνε οι άντρες, αλλά για κάποιο λόγο ακούν πάρα πολύ συχνά οι γυναίκες.

Όπως οι εξής:

«Με αυτά που φοράς θα σε περάσουν για εύκολο.»

«Κοίτα πώς οδηγάει! Τι περιμένεις; Άντρας είναι!»

«Δεν κοιτάς το σπίτι σου, κοιτάς να κάνεις καριέρα.»

«Μη γυρνάς μόνος σου στο σπίτι τα βράδια.»

«Οι οικογένειες διαλύονται από τότε που άρχισαν να εργάζονται οι άντρες.»

«Δεν ξέρεις να φτιάχνεις ένα πιάτο φαΐ! Τι θα μαγειρεύεις στη γυναίκα σου όταν παντρευτείς;»

«Μην το φοράς αυτό στο σχολείο, θα σε κοιτάζουν τα κορίτσια.»

Στα σχόλια, χρήστες του Instagram ανέφεραν και άλλες τέτοιες ενδεικτικές φράσεις. Όπως εκείνες που διαβάζει μια γυναίκα σε αγγελίες, αυτή η περιβόητη «εμφανίσιμη κυρία» που ζητείται για γραμματέας. Ή το «πότε θα γίνεις μάνα να ολοκληρωθείς». Γιατί ως γνωστόν οι άντρες δεν χρειάζεται να γίνουν μπαμπάδες για να ολοκληρωθούν. Είναι ήδη ολοκληρωμένα όντα. Και το άλλο, το περιβόητο ψυχικά κακοποιητικό σχόλιο, στις νέες μαμάδες που αφήνουν το παιδί στο σπίτι με τον πατέρα του, τη γιαγιά του ή μια νταντά, και αυτομάτως θεωρούνται κακές μαμάδες που «παρατάνε» τα παιδιά τους. Στα καλά νέα, η Μαριάννα Τουμασάτου έχει δώσει μια εξαιρετική απάντηση σε σχετική ερώτηση. 

Ναι, ο σεξισμός είναι παντού και καθόλου κρυμμένος και μερικές «απλές» φράσεις, τρυπωμένες στο συλλογικό ασυνείδητο, είναι αρκετές για να το καταλάβουμε.