Υπάρχει ένα απόσπασμα από το κλασικό βιβλίο της Judith Butler «Undoing Gender», το οποίο αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο της φαντασίας όταν μιλάμε για τις παρατάσεις μιας drag queen και πώς μέσα από αυτές τις παραστάσεις όχι μόνο επιτελούνται οι ταυτότητες φύλου, αλλά ανασημασιοδοτείται η ίδια η έννοια του φύλου. «Η φαντασία», γράφει η Bulter, «επιτρέπει να εδραιωθεί το πιθανό επί του πραγματικού· δείχνει προς ένα σημείο, δείχνεις προς κάπου αλλού, και όταν σωματοποιείται φέρνει αυτό το αλλού εκεί όπου ανήκει».

Καθώς ο Θέμης Θεοχάρoγλου μεταμορφωνόταν στη Holly Grace (που χρωστά το όνομά της σε ένα λογοπαίγνιο με το επίθετο του Θέμη, αλλά και στον θαυμασμό του για τη Holly Golightly, την ηρωϊδα του Breakfast at Tiffany’s) γινόμασταν μάρτυρες αυτής της αόρατης μα καίριας δύναμης της φαντασίας. Δεν είναι κάτι που εξηγείται εύκολα. Το make up, οι σκιές, η περούκα, ναι είναι όλα εκεί, μπροστά σου, αλλά η εικόνα της Holly που σχηματίζεται σταδιακά στον καθρέφτη είναι κάτι που υπερβαίνει το επιμέρους άθροισμα των μερών. Η Holly το περιγράφει εύγλωττα: «νιώθω σαν την Sailor Moon την ώρα που μεταμορφώνεται». Όσο ο Θέμης παραχωρεί σταδιακά τη θέση του στη Holly, αντιλαμβάνεσαι ότι κάθε κίνηση έχει τη σημασία της και στο τέλος αυτής της μεταμόρφωσης έχεις μπροστά σου μια ύπαρξη αυτόνομη, κυριαρχική, έτοιμη να κατακτήσει τα πάντα.

Η Holly Grace είναι ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας της Pantene Hair Has no Gender, η οποία κατόρθωσε να ανοίξει μιας πολύ σημαντική και επείγουσα συζήτηση για τα ζητήματα ορατότητας. Παράλληλα, το λανσάρισμα της καμπάνιας συμπίπτει με την επαναλειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», της οποίας το Pantene και η P&G είναι περήφανοι χορηγοί.

To Provocateur κατέγραψε όλη τη διαδικασία της μεταμόρφωσης της Holly Grace και συνομιλήσαμε μαζί της για τη σημασία της συμμετοχής σε μια τέτοια καμπάνια, για τα όρια ανάμεσα στους δύο εαυτούς που είναι αμφότεροι εξίσου αληθινοί και για την απελευθέρωση που προσφέρει το drag perfomace. Και καθώς μπροστά στα μάτια μας αποκτούσε υπόσταση μία από τις πιο εντυπωσιακές drag queens της Ελλάδας, αντιλαμβανόμασταν πλήρως αυτό που η ίδια θα έλεγε στη συνέχεια:  όλα τα “όχι” που είχε επιβάλλει παλιότερα στη θηλυκή του πλευρά ο Θέμης μετουσιώνονταν σε ένα μεγάλο “ΝΑΙ”, στη λαμπερή κατάφαση της Holly Grace. 

Πάτα το play.