Μία διεθνής μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους μέχρι σήμερα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, επιβεβαίωσε το πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στις μέρες μας. Όχι, δεν πέσαμε από τα σύννεφα, αλλά τώρα πια είναι και επίσημο.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, το 13%, δηλαδή μία στις επτά γυναίκες υπέστη βία μέσα στον τελευταίο χρόνο. Όπως διαβάζουμε, η βία από τον σύντροφο συνήθως ξεκινά από νωρίς και είναι διαδεδομένη ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες, με το 24% των γυναικών ηλικίας 15-19 ετών να έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά. Η βία –σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική– σε βάρος των γυναικών αφορά παντρεμένες, όσες συζούν και εκείνες που έχουν κάποιον σύντροφο για χρόνια, ενώ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων.

Η Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο, η κύρια ερευνήτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι «μολονότι έχει γίνει πρόοδος κατά τα τελευταία 20 χρόνια, είναι γενικά ανεπαρκής όσον αφορά τον στόχο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έως το 2030. Η βία από τους συντρόφους συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών παγκοσμίως».

Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στη κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%), ενώ τα χαμηλότερα στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%). Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος, έχουν μικρότερα ποσοστά βίας σε σχέση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται στο 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.

Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία για το 2018, εμφανίζεται το 18% των γυναικών να έχει υποστεί βία από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 5% κατά το τελευταίο έτος. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 16% και 3% για την Κύπρο, 16% και 4% για την Ιταλία, 22% και 5% για τη Γαλλία, 24% και 4% για τη Βρετανία και 32% και 12% για την Τουρκία (όπου το πρόβλημα είναι προφανώς μεγάλο).

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 161 χώρες με συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες άνω των 15 ετών, δηλαδή άνω του 90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού. Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα έτος περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες υφίστανται κάποιου είδους βία από τους συντρόφους τους.