Η συνέντευξη Τύπου της θεότητας Έμα Τόμσον για την ταινία “Good Luck To You, Leo Grande” στην οποία πρωταγωνιστεί, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, “Berlinale”. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η ηθοποιός μίλησε χωρίς ταμπού για το πώς η κοινωνία έχει βαρύνει τους ώμους της γυναικείας συνείδησης για την εικόνα του σώματος. Η απάντησή της δέχτηκε χειροκροτήματα και αυτό βγάζει απόλυτο νόημα, μιας και ήταν τόσο προσωπική, που κατέληξη απελευθερωτική για όλους. 

Κατά τη διάρκεια της απάντησής της, η Έμα Τόμσον σηκώθηκε όρθια και εξήγησε πως το δυσκολότερο πράγμα για μια γυναίκα είναι να σταθεί όρθια μπροστά στον καθρέφτη, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως. Σκέψου το λίγο: να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη ακούνητη, χωρίς να γυρίζεις στο πλάι, χωρίς να ρουφάς την κοιλιά σου, χωρίς να ανασηκώνεις χαριτωμένα τους ώμους σου. Ναι, αυτή η σκέψη είναι το ίδιο τρομακτική και για την Τόμσον, η οποία βρήκε το θάρρος να σηκωθεί και να περιγράψει αυτή τη “φοβία” της εικόνας του σώματος, χωρίς περιστροφές. 

Τι είπε ακριβώς: 

«Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε φυσικά σώματα στην οθόνη. Βλέπουμε μόνο σώματα που έχουν “χτιστεί”. Εγώ δεν μπορώ να σταθώ μπροστά σε έναν καθρέφτη έτσι. Αν σταθώ μπροστά στον καθρέφτη πάντα ρουφάω κάτι μέσα, στέκομα αλλιώς, κάτι θα κάνω. Δεν μπορώ απλά να στέκομαι εκεί. Γιατί να το κάνω αυτό; Είναι τρομακτικό! Αυτό όμως είναι το πρόβλημα οι γυναίκες δέχονται πλύση εγκεφάλου σε όλη τη ζωή τους να μισούν το σώμα τους. Αυτό είναι δεδομένο. Και ό,τι μας περιβάλλει απλά μας υπενθυμίζει πόσο απέχουμε από την τελειότητα, ότι όλα είναι λάθος σε μας. Ότι πρέπει να είσαι έτσι! (σηκώνεται όρθια) Προσπαθήστε να σταθείτε σε έναν καθρέφτη, βγάλτε τα ρούχα σας και μην κουνιέστε. Μην κουνιέστε και απλά αποδεχτείτε το και μην το κρίνετε. Είναι το δυσκολότερο πράγμα που χρειάστηκε ποτέ να κάνω. Έκανα κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ σαν ηθοποιός (σ.σ.: σε αυτή την ταινία».

Το βίντεο: