Ρωσική προπαγάνδα; Fake news της Ουκρανίας; Τα κανάλια παραπληροφόρησης κάνουν δουλίτσα. Οι μεν μιλούν για γενοκτονία και οι δε για ναζιστές στο Κίεβο. Facebook και Instagram δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (RT και Sputnik) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. To TikTok ακολούθησε και το Twitter μαζί με το YouTube. Πόλεμος δηλαδή με χρήση ψευδών και παραποιημένων προπαγανδιστικών αφηγήσεων για να ευνοηθούν είτε τα συμφέροντα του Κρεμλίνου είτε του Κιέβου. H Meta έχει δημιουργήσει ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για την παρακολούθηση ειδήσεων που σχετίζονται με την ρωσική εισβολή.

https://t.co/BQLRbzgccB

Τα δέκα ψέματα του Ουκρανικού

Οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι του Donbas είναι θύματα γενοκτονίας.

Πολωνόφωνοι σαμποτέρ επιχείρησαν να βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο χλωρίου στο Ντονμπάς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου (βομβαρδίστηκαν από  φιλορώσους αποσχιτές)

Η Ρωσία δεν στοχεύει σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία (η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τρεις τουλάχιστον ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία).

Ο ναζισμός είναι αχαλίνωτος στην ουκρανική πολιτική σκηνή (Στην πραγματικότητα ο υποψήφιος για το ακροδεξιό κόμμα της Ουκρανίας Svoboda κέρδισε 1,6% των ψήφων στις Προεδρικές εκλογές του 2019).

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1499042699881631750?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Δύση πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλορωσική ουκρανική κυβέρνηση το 2014 (Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η επανάσταση του λαού της Ουκρανίας στην πλατεία Μαϊντάν ενορχηστρώθηκε από Δυτικούς)

Οι ΗΠΑ έχουν εργαστήρια παραγωγής βιολογικά όπλα στην Ανατολική Ευρώπη.

Το NATO έχει στρατιωτική βάση στην Οδησσό.

Η Κριμαία εντάχθηκε νόμιμα στη Ρωσία (Η Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα του 2014 που υποστήριξε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία).

https://t.co/K4N1HrIRnY

Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κομμουνιστική Ρωσία (πραγματική ιστορία: Τον 9ο αιώνα, στα σημερινά εδάφη της Ουκρανίας, ιδρύθηκε από τους Βαράγγους που έμειναν γνωστοί ως Ρως του Κιέβου το κράτος των Ρως. Ήταν το πρώτο ανατολικό σλαβικό κράτος και αναδείχθηκε σε ισχυρό έθνος κατά τον Μεσαίωνα, μέχρι να διαλυθεί το 12ο αιώνα. Έως τα μέσα του 14ου αιώνα τα σημερινά εδάφη της Ουκρανίας βρίσκονταν υπό την κυριαρχία τριών εξωτερικών δυνάμεων: της Χρυσής Ορδής, του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και του βασιλείου της Πολωνίας. Μετά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721) τα εδάφη διαμελίστηκαν μεταξύ των γειτονικών δυνάμεων και, από το 19ο αιώνα και μετά, το μεγαλύτερο μέρος τους ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, με το υπόλοιπο να περιέρχεται υπό τον έλεγχο της Αυστροουγγαρίας.